Biden nu va recunoaște „niciodată, niciodată, niciodată” pretențiile Rusiei asupra Ucrainei

30 Sep 2022
Biden nu va recunoaște „niciodată, niciodată, niciodată” pretențiile Rusiei asupra Ucrainei

Președintele american Joe Biden a promis joi că nu va recunoaște „niciodată, niciodată, niciodată” rezultatele referendumurilor „orchestrate de ruși” în  Ucraina, scrie Le Soir.

„Vreau să fiu foarte clar în această privință: Statele Unite nu vor recunoaște niciodată, niciodată, vreodată pretențiile Rusiei asupra teritoriului suveran al Ucrainei”, a spus președintele american în cadrul unui summit de la Washington care a reunit liderii insulelor din Pacific. „Așa-zisele referendumuri au fost o parodie, o parodie absolută. Rezultatele au fost orchestrate la Moscova”, a adăugat președintele Biden, salutând în trecere „sacrificiul” ucrainenilor de a „salva poporul lor și de a menține independența țării lor”.

Referindu-se la președintele rus Vladimir Putin, acesta a mai considerat că „agresiunea Rusiei în Ucraina, cu scopul de a urmări ambițiile imperiale ale lui Putin, este o încălcare flagrantă a Cartei Națiunilor Unite și a integrității teritoriale a Ucrainei”.

Cuvintele președintelui american vin într-un moment în care președintele rus trebuie să oficializeze vineri la Moscova anexarea de către Rusia a patru regiuni ucrainene, larg denunțată de Kiev și aliații săi occidentali.

Kremlinul urmează să găzduiască vineri, la ora 15:00 o ceremonie în care va fi oficializată anexarea regiunilor ucrainene Donețk și Lugansk (est) și Herson și Zaporojie (sud). Vladimir Putin va rosti cu această ocazie „un discurs voluminos”, potrivit purtătorului său de cuvânt, Dmitri Peskov.

Alte stiri din Externe

Ultima oră