Președintele Joe Biden îl va primi marți pe președintele ucrainean Volodymyr Zelensky la Casa Albă, în vreme ce discuțiile privind acordul de ajutor pentru Ucraina rămân blocate în Congres, scrie CNN
Vizita, pe care Casa Albă a anunțat-o duminică, este a treia vizită a lui Zelensky la Washington de la începutul războiului din Ucraina. Ultima vizită a fost în septembrie.
Vizita lui Zelensky vine într-un moment critic al negocierilor Congresului pentru ajutor de urgență pentru Ucraina. Congresul nu pare mai aproape de un acord care leagă modificările politicii de imigrare și de frontieră de pachetul de ajutor de urgență care va oferi finanțare pentru Ucraina și Israel înainte ca parlamentarii să părăsească orașul pentru sărbători.
Președintele ucrainean a fost, de asemenea, invitat să vorbească la o întâlnire a tuturor senatorilor marți dimineață de catre liderul majorității Chuck Schumer și liderul republican Mitch McConnell, a declarat un consilier de conducere al Senatului. Președintele Camerei, Mike Johnson, se va întâlni și el cu Zelensky, a anunțat biroul său într-un comunicat.
Reuniunea de la Casa Albă este menită să „sublinieze angajamentul de neclintit al Statelor Unite de a sprijini poporul Ucrainei în timp ce se apără împotriva invaziei brutale a Rusiei”, a declarat secretarul de presă Karine Jean-Pierre într-un comunicat.
„Pe măsură ce Rusia își intensifică atacurile cu rachete și drone împotriva Ucrainei, liderii vor discuta despre nevoile urgente ale Ucrainei și despre importanța vitală a sprijinului continuu al Statelor Unite în acest moment critic”, a spus ea.
Perechea va discuta despre „cooperarea ulterioară în domeniul apărării” într-o serie de întâlniri marți, a anunțat duminică biroul președinției ucrainene într-o declarație.
Zelensky se va concentra pe „asigurarea unității între SUA, Europa și restul lumii” în sprijinul lor pentru apărarea Ucrainei împotriva Rusiei și „întărirea ordinii internaționale bazată pe reguli și respectul pentru suveranitatea națiunilor”, se arată în declarație.
Zelensky și Biden vor discuta, de asemenea, eforturile de cooperare defensivă pentru anul viitor, inclusiv proiecte comune pentru producerea de arme și sisteme de apărare aeriană.
Dacă Congresul părăsește orașul de sărbători fără a ajunge la un acord, Casa Albă va trebui să facă alegeri dificile cu privire la aprovizionarea aliaților precum Ucraina, în detrimentul potențialului pregătire militară a SUA. Înalți oficiali ai administrației Biden au tras de câteva săptămâni un semnal de alarmă cu privire la epuizarea finanțării Ucrainei și la posibilele consecințe.
Pachetul de ajutor de 106 miliarde de dolari propus de administrație include aproximativ 60 de miliarde de dolari în ajutor pentru apărarea Ucrainei împotriva Rusiei, restul fiind destinat războiului Israelului cu Hamas, securitatea în Taiwan și finanțarea operațiunilor la granița dintre SUA și Mexic.
Dar republicanii de vârf, care se feresc să adauge mai mult la cele 111 miliarde de dolari pe care SUA le-au trimis deja Ucrainei, au cerut ca orice finanțare suplimentară să fie legată de schimbări majore de politică legate de imigrație.
„Istoria îi va judeca aspru pe cei care întorc spatele cauzei libertății”, a spus Biden la începutul acestei luni. „Nu îl putem lăsa pe Putin să câștige.”
Președintele a spus că este dispus să facă „compromisuri semnificative la graniță”, recunoscând că sistemul de imigrație al țării este „defectat”, dar a adăugat că nevoile Ucrainei sunt prea critice pentru a aștepta. El i-a chemat pe „republicanii extremi”, în timp ce negociatorii rămân într-un impas critic cu privire la problema securității graniței, spunând că acei republicani „se joacă cu siguranța noastră națională”.
„Sincer, cred că este uimitor că am ajuns în acest punct în primul rând… Forțele ruse comit crime de război – este la fel de simplu. Este uimitor”, a spus Biden.
Ucraina a declarat sâmbătă că Rusia a lansat aproape 100 de atacuri aeriene în toată țara în timp de 24 de ore, deoarece prima sa doamnă a avertizat că Ucraina se află în „pericol de moarte" fără ajutor militar occidental.
„Avem cu adevărat nevoie de ajutor”, a declarat recent prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, pentru BBC despre sprijinul acordat Ucrainei. „În cuvinte simple, nu ne putem sătura de această situație, pentru că dacă o facem, murim.
„Și dacă lumea obosește, pur și simplu ne vor lăsa să murim.”