Biden îi promite lui Zelensky că „va continuă să furnizeze Ucrainei” „sisteme avansate de apărare aeriană”

11 Oct 2022
Biden îi promite lui Zelensky că „va continuă să furnizeze Ucrainei” „sisteme avansate de apărare aeriană”

Joe Biden i-a promis luni președintelui ucrainean Volodimir Zelensky că „va continua să ofere Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a se apăra, inclusiv sisteme avansate” de apărare aeriană, potrivit unui comunicat al Casei Albe, scrie BFMTV.

În timpul unui interviu telefonic, președintele american și-a exprimat omologului său „condoleanțe” după atacurile masive ale Rusiei asupra Kievului și a altor orașe ucrainene.

O „conversație productivă”

Președintele ucrainean a scris pe Twitter despre o „conversație productivă”. „Apărarea aeriană este în prezent prioritatea numărul unu a cooperării noastre în domeniul apărării”, a spus el.

Ploaia de rachete care a căzut luni asupra Ucrainei a reînviat așa cum era de așteptat dezbaterea privind o întărire a ajutorului militar occidental în domeniul apărării antiaeriene.

"Din cele 84 de rachete rusești trase împotriva Ucrainei, 43 au fost doborâte. Din cele 24 de drone rusești, 13 au fost doborâte", a declarat președintele ucrainean luni seara.

Statele Unite au promis deja baterii avansate de rachete sol-aer: două vor fi livrate în săptămânile sau lunile următoare și încă șase ca parte a ajutorului pe termen mai lung.

Acest sistem de rachete sol-aer NASAMS este fabricat de americaniide la Raytheon și grupul norvegian Kongsberg.

Germania, criticată îndelung de Zelensky pentru încetineala angajamentului său, s-a angajat să livreze în zilele următoare un sistem de apărare Iris-T cu o rază de acoperire de 20 de kilometri înălțime și 40 de kilometri de lățime.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră