Biden i-a ordonat lui Trudeau să pună capăt "convoiului pentru libertate" din februarie

25 Noi 2022
Biden i-a ordonat lui Trudeau să pună capăt "convoiului pentru libertate" din februarie

Președintele Biden i-a cerut premierului canadian Justin Trudeau să oprească „convoiul pentru libertate” care a protestat la graniță împotriva obligațiilor de vaccinare. La trei zile după ce a vorbit cu Biden, pe 14 februarie, Trudeau a invocat Legea privind situațiile de urgență pentru a elimina protestatarii, scrie Daily Mail.

Președintele Joe Biden i -a cerut premierului canadian Justin Trudeau să oprească „ convoiul pentru libertate ” care a protestat la granița dintre SUA și Canada împotriva mandatelor de vaccinare, chiar înainte ca Trudeau să invoce puterile de urgență pentru a-i pune capăt.

Protestul camioanelor a crescut până când a închis rute comerciale vitale de-a lungul graniței Canada-SUA și a închis părți cheie ale capitalei pentru mai bine de trei săptămâni. Dar toate blocajele la frontieră au fost încheiate pe 14 februarie. 

S-a dezvăluit că Biden a făcut presiuni pe omologul său canadian să oprească convoiul, ministrul canadian de Finanțe Chrystia Freeland spunând că Washingtonul este „foarte, foarte, foarte îngrijorat”.

Ministrul a trimis un e-mail personalului pe 10 februarie, spunând că guvernul SUA se teme că „toate fabricile lor auto din nord-est se vor închide” dacă convoiul nu va fi oprit în 12 ore. 

Freeland a vorbit în aceeași zi cu principalul consilier economic al lui Biden, Brian Deese, care era el însuși îngrijorat de blocaje și a spus că acestea ar putea costa aproximativ 2,9 miliarde de dolari în comerț. 

Freeland a declarat anchetei că își teme că țara ei este „în proces de a aduce un rău pe termen lung și posibil ireparabil relației noastre comerciale cu Statele Unite”. 

A doua zi, Deese și șeful personalului Trudeau, Brian Clow, au stabilit un apel între Biden și prim-ministru, Trudeau pentru a elabora un plan pentru a pune capăt convoiului, potrivit POLITICO .

Trudeau a vorbit cu Biden despre „bani, oameni și sprijin politic/media”, despre oameni precum Tucker Carlson de la Fox News care influențează blocajele cu acoperire nocturnă. La acea vreme, personalitatea Fox News Tucker Carlson era unul dintre cei mai proeminenti susținători americani ai protestelor din Canada.

Biden ar fi vorbit despre zvonurile despre un convoi separat care avea să blocheze Washington și Super Bowl din Inglewood, California, chiar în afara Los Angeles.  

Potrivit lui Freeland, Biden a descris blocajele drept o „problemă comună”. 

A doua zi, și la trei zile după ce Biden l-a presat, Trudeau a invocat Legea privind situațiile de urgență din Canada – care a fost folosită rar – pentru a pune capăt protestelor.  

Legea a fost folosită pentru a îngheța conturile bancare, a interzice călătoriile la proteste și a obligat camioanele de tractare să scoată vehiculele din blocadă.  

Legea privind situațiile de urgență impune o investigație pentru a afla dacă Trudeau și guvernul său din Partidul Liberal au avut dreptate să folosească actul.  

Nu este clar că utilizarea de către Trudeau a puterilor de urgență a avut vreun efect asupra convoiului, documentele sugerează că forțele de ordine nu au avut nevoie de invocarea lor pentru a deschide granița. 

Asociația Canadiană pentru Libertăți Civile a declarat că guvernul nu a îndeplinit standardul pentru invocarea Legii privind situațiile de urgență, care este destinat să facă față amenințărilor la adresa „suveranității, securității și integrității teritoriale”, a spus grupul.

Protestele „Freedom Convoi” începute de camionagii canadieni care se opuneau vaccinării obligatorii sau carantinei împotriva COVID-19 pentru șoferii transfrontalieri, au atras mii de oameni care se opuneau politicilor lui Trudeau.  

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră