Biden către Zelensky: „Vom fi împreună pe tot parcursul anului 2023”

22 Dec 2022
Biden către Zelensky: „Vom fi împreună pe tot parcursul anului 2023”

Președintele ucrainean a fost în vizită miercuri la Washington pentru a se întâlni cu Joe Biden și a se adresa Congresului. În timpul acestei întâlniri, Joe Biden i-a promis lui Volodimir Zelensky „să consolideze în continuare capacitatea Ucrainei de a se apăra, în special apărarea antiaeriană”, scrie La Repubblica

Vizita președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky în SUA subliniază „necesitatea de a continua să fim împreună pe tot parcursul anului 2023” a spus Joe Biden  în discursul său de la Casa Albă, oferind pentru prima dată un indiciu despre ce va urma în războiul dintre Rusia și Ucraina din următoarele luni.

Zelensky, a spus Biden, „în sufletul lui este cine spune că este. Este clar cine este. El este dispus să-și dea viața pentru țara sa - și pentru toți cei care au venit cu el astăzi. Și, așadar, cred că este important pentru el să știe că vom face tot ce ne stă în putere pentru a vedea că el reușește” , scrie CNN.

Președintele american Joe Biden a spus că el și președintele ucrainean Volodymyr Zelensky „împart exact aceeași viziune” pentru pacea în Ucraina după invazia Rusiei.

„Cred că avem, împărtășim exact aceeași viziune și că o Ucraina liberă, independentă, prosperă și sigură este viziunea - amândoi dorim ca acest război să se încheie”, a declarat Biden miercuri reporterilor. „Amândoi vrem să se termine și, așa cum am spus, s-ar putea încheia astăzi dacă Putin ar avea vreo demnitate și ar face ceea ce trebuie și ar spune doar: „Retrageți”. Dar asta nu se va întâmpla - nu se va întâmpla, nu se va întâmpla acum. Deci, ce urmează?” 

Privind înainte, a spus Biden, Statele Unite și aliații săi se vor concentra „pentru a ajuta Ucraina să reușească pe câmpul de luptă”.

„Poate reuși pe câmpul de luptă cu ajutorul nostru și al aliaților noștri europeni și al altora, astfel încât, dacă și când președintele Zelensky va fi gata să vorbească cu rușii, să poată reuși pentru că a câștigat pe câmpul de luptă”, a spus Biden. El a subliniat impactul pe care invazia Rusiei îl are asupra Rusiei. „Ați văzut doar... Cred că acum două zile, Putin, a spus că acest lucru este mult mai greu decât credea el”, a spus Biden.

„El a crezut că ar putea sparge NATO, a crezut că ar putea sparge Occidentul, a crezut că ar putea rupe alianța, a crezut că ar putea fi binevenit de poporul ucrainean vorbitor de rusă – a greșit, a greșit și a greșit.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră