Silvio Berlusconi dă vina pentru războiul din Ucraina pe Volodymyr Zelensky

13 Feb 2023
Silvio Berlusconi dă vina pentru războiul din Ucraina pe Volodymyr Zelensky

Fostul premier italian Silvio Berlusconi l-a învinuit pe președintele ucrainean pentru invazia rusă care a durat aproape un an, punându-se astfel în contradicție cu sprijinul necondiționat pentru Kiev al premierului Giorgia Meloni, scrie Le Monde

Berlusconi, al cărui partid sprijină guvernul de coaliție de dreapta al Giorgiei Meloni, este un prieten și aliat de multă vreme al președintelui rus Vladimir Putin. Fostul premier italian, vorbind presei după ce și-a exprimat votul la alegerile regionale din Lombardia de la Milano duminică, a spus că războiul din Ucraina „nu s-ar fi întâmplat niciodată” dacă Zelensky „ar fi încetat să atace cele două republici autonome din Donbass” – părți ale țării pe care Rusia a anexat-o ilegal.

Berlusconi a spus că a văzut comportamentul lui Zelensky în mod „foarte, foarte negativ”. El a criticat-o, de asemenea, pe Meloni pentru întâlnirea cu Zelensky, spunând reporterilor duminică că nu ar fi făcut același lucru dacă ar fi fost prim-ministru.

Aceste comentarii au determinat duminică o respingere rapidă din partea biroului doamnei Meloni, care a spus că „sprijinul guvernului pentru Ucraina este puternic și neclintit”. Biroul său a declarat că sprijinul pentru Ucraina este clar atât în ​​politica guvernamentală, cât și în voturile parlamentului, care au inclus livrări de arme către forțele ucrainene.

Luni, consilierul domnului Zelensky, Oleg Nikolenko, a criticat declarațiile lui Berlusconi, spunând că „prin răspândirea propagandei ruse, el încurajează Rusia să-și continue crimele împotriva Ucrainei și, prin urmare, poartă responsabilitatea politică și morală.

„Acuzațiile fără sens ale domnului Berlusconi împotriva președintelui ucrainean sunt o încercare de a săruta mâinile lui Vladimir Putin, care sunt însângerate până la coate”, a spus domnul Nikolenko.

Giorgia Meloni l-a întâlnit pe Volodymyr Zelensky în marginea unui summit de la Bruxelles săptămâna trecută și intenționează să viziteze Ucraina înainte de prima aniversare a izbucnirii războiului.

Alte stiri din Externe

Ultima oră