Berlinul nu se va opune dacă Polonia decide să livreze tancuri Leopard Ucrainei dar întrebarea nu i-a fost pusă

23 Ian 2023
Berlinul nu se va opune dacă Polonia decide să livreze tancuri Leopard Ucrainei dar  întrebarea nu i-a fost pusă

Dacă Polonia va decide să livreze Ucrainei tancuri Leopard 2 fără autorizația Germaniei, Berlinul nu se va opune, a anunțat duminică șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, într-un interviu acordat LCI citat de Le Figaro

„Deocamdată, întrebarea nu a fost pusă, dar, dacă ar fi fost adresată, nu am obiecta ”, a spus ea.

Dacă ni s-ar pune întrebarea (de a trimite tancuri germane Leopard 2), nu ne-am opune ”, a asigurat ministrul german de externe, Annalena Baerbock, într-un interviu acordat LCI în compania omologului său francez Catherine Colonna duminică seara. 

Am auzit, ai spus, dacă polonezii îi trimit, nu ai obiecta ”, întreabă jurnalistul LCI. M-ați înțeles bine ”, a răspuns ministrul de Externe. Până acum, Germania părea a fi extrem de rezervată cu privire la trimiterea de tancuri germane în Ucraina.

În lipsa unei decizii din partea Germaniei, care interzice prin contract reexportul armamentelor fabricate pe teritoriul său fără aprobarea sa, Polonia a lăsat să se înțeleagă că ar putea trimite tancuri Ucrainei fără autorizația Germaniei. 

„Cred că, dacă există o rezistență  [germană] puternică , vom fi gata să luăm măsuri nestandardizate ”, a declarat vineri adjunctul ministrului polonez de externe Pawel Jablonski. „Aprobarea este o problemă secundară ”, declarase prim-ministrul Mateusz Morawiecki cu două zile mai devreme.

Prim-ministrul polonez a descris chiar duminică drept „inacceptabilrefuzul Berlinului de a furniza tancuri grele Leopard Kievului, care le cere atunci când rușii sunt în ofensivă. „ Atitudinea Germaniei este inacceptabilă. A trecut aproape un an de când a început războiul. Oameni nevinovați mor în fiecare zi. Bombele rusești fac ravagii în orașele ucrainene. Obiecte civile sunt atacate, femei și copii sunt uciși”, a declarat Mateusz Morawiecki agenției PAP.

Declarațiile sale vin la două zile după o întâlnire a cincizeci de țări pe baza americană Ramstein din Germania. Aliații Ucrainei de acolo au anunțat noi livrări substanțiale de arme către Ucraina, dar nu au reușit să cadă de acord cu privire la livrarea de tancuri grele, în ciuda solicitărilor repetate din partea Ucrainei.

Prim-ministrul polonez a spus că așteaptă „o declarație clară ” de la Berlin care să autorizeze trimiterea Leoparzilor.

Polonia, care declară că este pregătită să livreze 14 Leoparzi la Kiev, indică că este în discuții cu aproximativ cincisprezece țări pe acest subiect. Dacă Berlinul refuză să furnizeze Leopards la Kiev, „ vom forma o mică coaliție de țări gata să doneze o parte din echipamentele lor moderne, tancurile lor moderne, unei Ucraine aflate în dificultate ”, a spus liderul de Mateusz Morawiecki.

Sâmbătă, cei trei miniștri de externe ai țărilor baltice au cerut la Berlin „ să furnizeze acum tancuri Leopard Ucrainei ”, invocând „responsabilitatea specială ” a Germaniei, „prima putere europeană”.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră