Polonia numește „inacceptabilă” atitudinea Germaniei față de tancurile Leopard

22 Ian 2023
Polonia numește „inacceptabilă” atitudinea Germaniei față de tancurile Leopard

Varșovia se declară gata să livreze 14 Leopard la Kiev, dar are nevoie pentru asta de acordul Berlinului, producătorul acestor tancuri, scrie Le Figaro

Premierul polonez a numit duminică „inacceptabil” refuzul Berlinului de a furniza tancuri grele Leopard Kievului, care insistă asupra lor în timp ce rușii sunt în ofensivă.

Atitudinea Germaniei este inacceptabilă. A trecut aproape un an de când a început războiul. Oameni nevinovați mor în fiecare zi. Bombele rusești fac ravagii în orașele ucrainene. Obiecte civile sunt atacate, femei și copii sunt uciși”, a declarat Mateusz Morawiecki agenției PAP.

Declarațiile sale vin la două zile după o întâlnire a cincizeci de țări la baza americană Ramstein din Germania. Aliații Ucrainei au anunțat noi livrări substanțiale de arme, dar nu au reușit să cadă de acord cu privire la livrarea de tancuri grele, în ciuda solicitărilor repetate din partea Ucrainei.

Prim-ministrul polonez a spus că așteaptă „o declarație clară” de la Berlin care să autorizeze trimiterea de Leoparzi, al căror producator este, de către țările care le au.

Polonia, care declară că este pregătită să livreze 14 Leoparzi la Kiev, indică că este în discuții cu aproximativ cincisprezece țări pe acest subiect. Dacă Berlinul refuză să furnizeze Leoparzi Kievului, „ vom forma o mică coaliție de țări gata să doneze unele dintre echipamentele lor moderne, tancurile lor moderne, unei Ucraine aflate în dificultate”, a spus liderul de Mateusz Morawiecki.

Sâmbătă, cei trei miniștri de externe ai țărilor baltice au cerut Berlinului „să furnizeze acum tancuri Leopard Ucrainei”, invocând „responsabilitatea specială” a Germaniei, „prima putere europeană”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră