Berlin:10.000 de manifestanți cer oprirea livrării de arme către Ucraina”: „Nu e războiul nostru”

26 Feb 2023
Berlin:10.000 de manifestanți cer oprirea livrării de arme către Ucraina”: „Nu e războiul nostru”

Potrivit poliției, aproximativ 10.000 de persoane s-au adunat sâmbătă în centrul Berlinului pentru a cere negocieri cu Moscova, în loc să livreze arme Ucrainei, la un an și o zi după invazia rusă, scrie Le Monde.

„Solicităm cancelarului german să oprească escaladarea livrărilor de arme ACUM! (…) Pentru că fiecare zi pierdută costă până la 1.000 de vieți – și ne apropie de un al treilea război mondial”: în jur de 10.000 de oameni, conform poliției, au manifestat la Berlin împotriva furnizării de arme către Ucraina.

Organizat de o mișcare de stânga, protestul vine a doua zi după prima aniversare a izbucnirii invaziei Rusiei asupra Ucrainei, care s-a soldat cu livrarea de armament către Kiev din țările occidentale, mai multe runde de sancțiuni împotriva Moscovei și demonstrații de sprijin pentru Ucraina în toată lumea. Germania este, alături de Statele Unite, unul dintre cei mai importanți furnizori de arme pentru Ucraina.

„Negociați, nu escaladați”; „Nu e războiul nostru”, era scris pe pancartele ridicate de mulțime. Această „răscoală pentru pace” a fost lansată în special la apelul lui Sahra Wagenknecht, membru al partidului de stânga german Die Linke.

Poliția a mobilizat 1.400 de ofițeri pentru a menține ordinea și a impune interzicerea defilării cu uniforme militare, steaguri rusești și sovietice, anumite simboluri de extremă dreapta și cântări de cântece militare rusești. Un purtător de cuvânt al poliției a spus că nu au existat rapoarte privind prezența unor grupuri de extremă dreapta și că protestul, căruia ministrul german de Finanțe Christian Lindner a spus că „i se opune în mod clar”, a fost pașnic. „Cine nu sprijină Ucraina este pe partea greșită a istoriei”, a scris el pe Twitter .

Alte stiri din Externe

Ultima oră