Netanyahu: „Mă gândesc să livrez Domul de Fier Kievului; vom studia această întrebare în funcție de interesul nostru național”

05 Feb 2023
Netanyahu: „Mă gândesc să livrez Domul de Fier Kievului; vom studia această întrebare în funcție de interesul nostru național”

Benjamin Netanyahu a declarat sâmbătă la postul francez LCI că se gândește să livreze „Domul de fier” Ucrainei. Iron Dome, Domul de Fier face parte dintr-o gamă largă de sisteme de apărare antirachetă care operează deasupra Israelului.

De la începutul conflictului, Israelul s-a limitat să ofere sprijin umanitar Ucrainei, inclusiv să primească câteva sute de refugiați. Dar în această sâmbătă, 5 februarie, la microfonul LCI, prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, în marja unei vizite oficiale în Franța, a ridicat posibilitatea de a livra Domul de Fier Kievului. 

Unul dintre cele mai sofisticate sisteme de apărare din lume

"Administrația mea e la început, aproape că am terminat de compus guvernul. Vom stabili apoi orientarea politică de ansamblu și vom reflecta asupra acestei întrebări" despre livrarea Domului de Fier în Ucraina, i-a spus premierul israelian jurnalistului LCI. 

Iron Dome este un sistem de apărare care se bazează pe rachete antirachete și pe tehnologia radar.

Cu toate acestea, Benjamin Netanyahu a asigurat că nu poate „face o promisiune definitivă” : „Ne vom uita la ceea ce este disponibil, la politica noastră și la interesele noastre în regiune. Contribuția Israelului poate fi în alte domenii”. Prin urmare „studiem această întrebare în funcție de interesul nostru național, avem alte considerații. În special proximitatea operațională foarte strânsă dintre Forțele Aeriene Israeliene și Forțele Aeriene Ruse. Avioanele lor operează în spațiul aerian sirian, am evitat până acum orice confruntare. Nu dorim o confruntare militară cu Rusia. Avem considerații de luat în considerare pe care alte țări nu le au."

În plus, Benjamin Netanyahu a ridicat și subiectul conflictului dintre Israel și țările arabe. Potrivit acestuia, finalul conflictului cu Arabia Saudită este „mai aproape” decât pare. Și pacea dintre Riad și Ierusalim „ar iniția sfârșitul conflictului arabo-israelian și ar iniția un sfârșit realist al conflictului israelo-palestinian”. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră