Belgia și-a vândut toate tancurile la fier vechi cu 15.000 de euro și acum vor să le răscumpere cu 500 000€ pentru a le da Ucrainei

29 Ian 2023
Belgia și-a vândut toate tancurile la fier vechi cu 15.000 de euro și acum vor să le răscumpere cu 500 000€ pentru a le da Ucrainei

Belgia vrea să răscumpere tancurile  vândute, dar este îngrijorată de prețul mare: „Se cer 500.000 de euro pentru un tanc pe care noi l-am vândut cu 15.000 de euro”, scrie VRT.

Guvernul federal belgian a aprobat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, dar tancurile nu se numără printre ele. Belgia a vândut ultimele noastre tancuri în urmă cu mulți ani și acum vrea să le răscumpere dar prețul ridicat rămâne un obstacol. „Ei cer până la 500.000 de euro pentru un tanc pe care l-am vândut cu 15.000 de euro”, spune ministrul Apărării Ludivine Dedonder în „Terzake”.

În ultimele zile, aliații NATO s-au înghesuit pentru a anunța transporturi importante de arme către Ucraina. De la tancuri germane și americane la vehicule blindate franceze până la rachete antiaeriene olandeze.

O absență notabilă în acea lungă succesiune de țări a fost Belgia, țara având puțin de oferit Ucrainei în domeniul tancurilor. „Nu putem oferi mai mult decât avem”, a declarat ministrul Apărării Ludivine Dedonder într-un interviu cu Jan Balliauw. "Când am devenit ministru, stocurile noastre erau aproape epuizate. Deci nu mai avem tancuri de dat Ucrainei".

Nu cu mult timp în urmă, Belgia avea tancuri. În anii 1990 și 2000, tancurile au fost vândute, ultimele au fost date în 2014. O mare parte din acele echipamente nu a părăsit niciodată Belgia, de exemplu, un depozit discret din Tournai adăpostește sute de vehicule militare, inclusiv zeci de tancuri Leopard 1 pe care comerciantul de arme Freddy Versluys le-a cumpărat de la armata belgiană.

Sunt tancuri pe care Ucraina le așteaptă, dar care, ca să fie clar, nu pot fi dislocate imediat fără ajustările necesare și întreținere. „Nu aș sfătui pe nimeni să le trimită în Ucraina”, a declarat vânzatorul de arme pentru VRT NWS. "Dacă sunt trimise la război, trebuie să fie de încredere. Nu vrem să se defecteze imediat." În același timp, documentele pentru a exporta un tanc nu sunt simple.

Belgia se gândeste să răscumpăre acele tancuri de la comercianții de arme pentru a putea fi trimise în Ucraina dar guvernul este îngrijorat de prețul mare„Propunerile pe care le-am primit până acum sunt au prețuri extrem de ridicate”, spune ministrul. "Ni se cer până la 500.000 de euro pentru un tanc pe care l-am vândut cu 15.000 de euro. Și sunt încă în aceeași stare proastă ca atunci."

Cu toate acestea, potrivit experților, acesta este prețul de piață pentru un astfel de tanc. În orice caz, Versluys neagă că ar fi „prea scump”. Potrivit acestuia, ajustările necesare pentru a le da o a doua viață și pentru a le trimite pe front costă foarte mult. "Șenile noi? 120.000 euro. S-a verificat motorul? 185.000 euro. Amortizoare noi? 36.000 euro. Sistem de control al incendiilor? 500.000 euro. Ce vrei, vrei să le iei gratis?"

Rămâne întrebarea dacă belgienii nu au comis o gafă când au vândut toate tancurile la fier vechi. „Au luat acea decizie în situația geopolitică a acelui moment”, spune ministrul. „Vehiculele blindate mai ușoare care le-au înlocuit sunt mai bune în Africa, de exemplu. Nu se așteptau să izbucnească un alt război pe continentul european”.

Generalul locotenent Marc Thys, vice-șeful de stat major al armatei belgiene, subliniază că nu s-a spus niciodată la Ministerul Apărării că tancurile nu mai sunt necesare, „dar în contextul bugetar al acelui moment am făcut o alegere”, spune el. Resursele pentru Apărare s-au micșorat considerabil, iar tancurile sunt asociate cu multă logistică. „Tancurile sunt vârful aisbergului: aveți nevoie și de vehicule blindate de infanterie, vehicule blindate de inginerie și artilerie”.

El subliniază că Ministerul Apărării face tot ce poate. „Ne uităm în oglindă în fiecare zi pentru eforturile pe care le depunem”, explică el. "Efortul este foarte profund. Amintiți-vă, acesta este un ultramaraton. Acest conflict va dura mult timp și va necesita un efort susținut din partea întregului bloc occidental".

Prin urmare,Belgia nu trimite tancuri în Ucraina deocamdată, deși negocierile cu comercianții de arme sunt încă în desfășurare, potrivit lui Dedonder. Astăzi, guvernul federal a anunțat că trimite Ucrainei 93,8 milioane de euro sub formă de ajutor militar. Potrivit prim-ministrului Alexander De Croo acesta este cel mai mare pachet de sprijin militar de până acum.

Alte stiri din Externe

Ultima oră