Belgia a decis să permită persoanelor care se identifică drept „non-binare” să elimine mențiunea genului de pe cărțile de identitate, devenind astfel prima țară care oferă două tipuri de documente oficiale. Totuși, această măsură nu satisface încă asociațiile LGBT, scrie Le Journal du Dimanche
Belgia încearcă să facă un pas către comunitatea LGBT... în zadar. Într-un interviu acordat ziarului flamand Het Nieuwsblad, ministrul belgian de interne, Bernard Quintin, a anunțat că o a doua versiune a cărții de identitate naționale va fi pusă la dispoziția persoanelor care se identifică drept „non-binare”.
Deși Belgia nu intenționează să introducă o a treia opțiune de gen pe documentele oficiale, va oferi posibilitatea eliminării mențiunii sexului de pe cărțile de identitate ale belgienilor care solicită acest lucru. Ministrul a precizat că va fi necesară o „cerere expresă și formală” pentru ca această mențiune să fie omisă de pe actul de identitate.
„Alegerea rămâne limitată”
Belgia devine astfel prima țară din lume care implementează o astfel de măsură. Totuși, acest lucru nu pare să mulțumească asociațiile LGBT, care consideră că măsura nu este suficient de incluzivă. „Aceasta nu este deloc o soluție. Alegerea rămâne limitată la ‘M’ sau ‘F’, nimic nu se schimbă. Singura posibilitate va fi să ascund aceste informații pe cartea de identitate”, a declarat asociația Çavaria în presa flamandă, citată de publicația Virgule.
Asociația Wel Jong își exprimă, la rândul său, temeri privind consecințe mai ample și consideră că introducerea unei a treia opțiuni oficiale pe cartea de identitate i-ar ajuta pe minorii care se identifică drept „non-binari” să fie sprijiniți în școli: „Astăzi, administratorii școlilor le spun elevilor că trebuie să se identifice fie ca ‘M’, fie ca ‘F’, deoarece nicio altă variantă nu este recunoscută legal.”
În 2021, guvernul belgian a lansat o reformă care urmărea eliminarea acestei mențiuni de gen și prevedea introducerea unei a treia opțiuni în registrele administrative. Însă opoziția a blocat această măsură. „Genul rămâne un element-cheie în identificarea cetățenilor. Prin urmare, este important ca acesta să apară implicit pe cărțile de identitate”, a explicat, în cele din urmă, Bernard Quintin.