RTBF, Radiodifuziunea belgiana, a dezvăluit săptămâna aceasta povestea lui Shanti De Corte, o tânără care a supraviețuit unei explozii cu o bombă pe aeroportul din Bruxelles. După mai multe tentative de sinucidere, tânăra care suferea de sechele psihiatrice a fost eutanasiată în luna mai la vârsta de 23 de ani, scrie Le Figaro.
Shanti De Corte avea zile lungi înaintea ei. Viața ei nu era amenințată, pe termen scurt sau mediu, nici distrusă de dureri fizice insuportabile. La solicitarea acesteia, medicii belgieni au eutanasiat-o totuși pe 7 mai 2022, considerând că suferința psihologică profundă căreia i-a fost victimă a autorizat-o să recurgă la asistență medicală pentru a-și pune capăt vieții. Legea din 2002 admite într-adevăr ca "suferințele psihice insuportabile” să deschidă posibilitatea solicitării eutanasiei. Din cei 1.500 de pacienți eutanasiați în fiecare an în Belgia, aproximativ cincizeci sunt eutanasiați din acest motiv .
Viața lui Shanti De Corte a fost distrusă în câteva secunde pe 22 martie 2016, când adolescenta era în drum spre Roma pentru o excursie de absolvire. În sala de plecări a aeroportului din Bruxelles, ea se afla la câțiva metri de teroriști când aceștia au declanșat încărcătura lor explozivă. 18 persoane au fost ucise în atac, iar 92 au fost rănite. Ea nu este una dintre acestea: a ieșit nevătămată din atac - cel puțin în aparență. În realitate, șocul traumatic pe care l-a suferit frontal o va marca permanent. "Există unii tineri care reacționează mai rău decât alții la evenimente traumatice. Și după ce am intervievat-o de două ori, vă pot spune că Shanti De Corte a fost unul dintre acei tineri fragili. Pentru mine, e clar, ea avea deja probleme psihologice serioase înainte de atac. Așa că am îndrumat-o la psihiatrie”, mărturisește psihologul școlar care a urmărit-o, împreuna cu cu RTBF, postul de audiovizual public francofon al Belgiei.
Shanti De Corte era deja fragilă. Ea a avut mai multe internări într-un spital de psihiatrie înainte de atac. Ea revine în același spital câteva săptămâni mai târziu, ține un jurnal de bord pe Facebook în care numără antidepresivele, pe care le ia cu pumnul în fiecare zi, le mărturisește prietenilor de pe internet: „ Mă simt ca o fantomă care nu simte nimic”.
Posibile căi terapeutice alternative
În timpul uneia dintre internările ei într-un spital de psihiatrie a suferit apoi o tentativă de agresiune sexuală în 2018, de către o altă pacientă. După eforturile de a se vindeca și de a se ridica, ea face alte tentative de sinucidere. Apoi face numeroase cereri de a recurge la eutanasie. Prietenii ei, prezenți si ei in ziua atacului, își revin datorita ajutorului unui terapeut, subvenționat de Stat. Tinerei i se propune să urmeze acest curs, dar refuză. În cele din urmă, Shanti De Corte a abordat o asociație care face lobby în favoarea eutanasiei, iar aceasta și-a reînnoit cererea: doi psihiatri, de data aceasta, au acceptat-o. Pe 7 mai 2022, tânăra a fost eutanasiată în prezența familiei, la vârsta de 23 de ani.
Comisia Federală pentru Controlul și Evaluarea Eutanasiei în Belgia, CFCEE, nu a găsit nimic de reproșat. Dar un neurolog, Paul Deltenre, este indignat că alte tipuri de îngrijiri adaptate situației tinerei nu au fost încercate. „Nu era nimic de pierdut ”, deplânge el. RTBF spune că la Parchetul din Anvers a fost deschisă o anchetă judiciară, pentru a examina posibilitatea unei derive în alegerea de a da curs cererii tinerei.
Marți, 4 octombrie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Belgia pentru lipsa de independență a Comisiei de control. Într-adevăr, legea belgiană „ nu îl împiedică pe medicul care a efectuat eutanasia să facă parte din comisie și să voteze dacă propriile sale acte erau compatibile cu cerințele materiale și procedurale ale legii”, notează CEDO, care a ordonat Bruxelles-ului să plătească reclamantului 2211,30 euro pentru taxe si cheltuieli.