Belgia critică planul maghiar de a transporta solicitanții de azil la Bruxelles

09 Sep 2024
Belgia critică planul maghiar de a transporta solicitanții de azil la Bruxelles

Propunerea este o „provocare care contrazice obligațiile europene”, spune ministrul de externe Hadja Lahbib, scrie Politico

Ministrul belgian de externe și viitor comisar al UE Hadja Lahbib a criticat planul Ungariei de a trimite autobuze ale solicitanților de azil la Bruxelles.

Anunțul a fost făcut de Budapesta în urmă cu câteva săptămâni , dar a atras atenția ministrului abia luni. Lahbib a numit-o o „provocare care contrazice obligațiile europene”.

„Politica de migrație este o provocare comună care trebuie abordată într-un mod ordonat și cu solidaritate de către toate statele membre”, a scris Lahbib pe X. 

Belgia l-a nominalizat pe Lahbib ca alegere pentru noua Comisie Europeană a lui Ursula von der Leyen. Ea este cunoscută pentru atitudinea ei dură față de Budapesta: în timpul președinției UE a Belgiei, de exemplu, Lahbib a îndemnat guvernele UE să ia în considerare o procedură de retragere a Ungariei – care a preluat președinția în iulie – de drepturile de vot.

Guvernul ungar a anunțat la sfârșitul lunii august că, dacă decizia Curții Europene de Justiție a forțat Budapesta să adopte o politică de „fără detenție” a refugiaților, este pregătit să ofere oricărui migrant care încearcă să intre în Ungaria un bilet dus dus către Bruxelles. 

Vinerea trecută, ministrul adjunct de Interne Bence Rétvári a reiterat ideea și, pentru a clarifica mesajul Budapestei, a ținut o conferință de presă în fața autobuzelor având ca destinație Bruxelles-ul.

Nicole de Moor, secretarul de stat al Belgiei pentru azil și migrație, a denunțat și ea ideea, spunând că „demonstrează o lipsă de respect față de instituțiile europene și politicile comune”.

Politica amintește de o abordare adoptată de mai multe state sudice din SUA , prin care mii de sosiți recent au fost transportați în autobuze sau avioane către alte state.

Alte stiri din Externe

Ultima oră