Beijingul spune că baloanele americane i-au încălcat spațiul „de peste 10 ori” de la începutul anului 2022

13 Feb 2023
Beijingul spune că baloanele americane i-au încălcat spațiul „de peste 10 ori” de la începutul anului 2022

Escaladarea tensiunilor dintre Beijing și Washington continuă în jurul balonului, la zece zile după ce acesta a fost doborât de Statele Unite în timp ce survola țara, scrie Le Figaro

China a asigurat luni că baloanele americane i-au încălcat spațiul aerian de mai bine de duzină de ori de la începutul anului 2022. „ Numai de anul trecut, baloanele americane au survolat (teritoriul) Chinei de peste zece ori fără nicio autorizație”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt diplomatic Wang Wenbin.

El nu a oferit detalii despre aceste incidente invitând jurnaliştii să „întrebe partea americană”. Cu toate acestea, el a asigurat că aceste incursiuni au fost gestionate de Beijing într-o manieră „ responsabilă și profesionistă ”.

Această afirmație vine în contextul tensiunilor dintre Beijing și Washington după survolarea în Statele Unite a unui balon chinez. Armata americană l-a doborât la începutul lunii februarie, Pentagonul prezentându-l ca pe un balon de spionaj, destinat să colecteze informații sensibile.

Distrugerea dispozitivului a fost puternic denunțată de China, care asigură că era un simplu aerostat civil care a deviat de la traiectoria sa. De la acest incident, alte obiecte zburătoare au fost văzute peste Canada și Statele Unite, înainte de a fi doborâte. Natura acestor dispozitive și afilierea lor nu este încă cunoscută.

Alte stiri din Externe

Ultima oră