BBC pregătește scenarii secrete în cazul unor întreruperi majore de curent la iarnă

19 Oct 2022
BBC pregătește scenarii secrete în cazul unor întreruperi majore de curent la iarnă

Scenariile pregătesc modul în care corporația va linisti publicul în cazul unei întreruperi majore de curent, scrie The Guardian

BBC a pregătit scenarii secrete care ar putea fi citite pe post dacă lipsa de energie provoacă întreruperi de curent sau pierderea rezervelor de gaz în această iarnă.

Scenariile, văzute de The Guardian, stabilesc modul în care BBC ar liniști publicul în cazul în care o „pierdere majoră de electricitate” ar duce la defectarea rețelelor de telefonie mobilă, a accesului la internet, a sistemelor bancare sau a semafoarelor în Anglia, Țara Galilor și Scoția.

Publicul ar fi sfătuit să folosească radiouri auto sau receptoare alimentate cu baterii pentru a asculta emisiunile de urgență pe FM și frecvențele de unde lungi.

Un proiect de scenariu BBC avertizează că o întrerupere de curent ar putea dura până la două zile, spitalele și poliția fiind supuse „presiunii extreme”.

„Guvernul a spus că speră că electricitatea va fi restabilită în următoarele 36 până la 48 de ore. Diferite părți ale Marii Britanii vor începe să primească curent intermitent înainte”, spune un alt scenariu

Textele au fost scrise de jurnaliștii BBC ca parte a planului de urgență de rutină pentru a face față situațiilor ipotetice. Acestea includ detalii locale pentru diferitele regiuni și națiuni ale Marii Britanii.

Într-o situație de urgență națională, BBC are un rol oficial în a ajuta la răspândirea informațiilor în întreaga țară, ca parte a planurilor guvernului pentru situații de urgență. „Dacă unui ministru al guvernului britanic i se pare că a apărut o urgență, acel ministru poate cere ca BBC să difuzeze sau să distribuie în alt mod orice anunț sau alt program”, spune cadrul de guvernanță al BBC.

Miniștrii s-au străduit să reasigure întreprinderile și gospodăriile că întreruperi sunt puțin probabile. Cu toate acestea, National Grid, care supraveghează aprovizionarea cu energie electrică în Marea Britanie, a emis un avertisment rar că sursele de energie ar putea fi în pericol. Organizația a spus că, în cel mai rău scenariu, ar putea ordona întreruperi planificate de până la trei ore pe zi dacă Rusia întrerupe toate livrările de gaz către Europa.

Luni, directorul executiv al National Grid, John Pettigrew, a mers mai departe și a spus că în cel mai rău caz ar putea exista întreruperi de curent între 16:00 și 19:00 în zilele „foarte, foarte reci” din ianuarie și februarie, când viteza vântului este prea mică pentru a alimenta turbinele.

Proiectul de scenariu al BBC sugerează că, într-o întrerupere națională, va rula un serviciu de radio temporar foarte redus de la centrul de radiodifuziune de urgență al Regatului Unit, numit EBC, cu sediul într-o locație rurală nerecunoscută de BBC.

Acest lucru ar oferi buletine de știri la jumătate de oră pe FM și frecvențele de unde lungi și un „serviciu de muzică”, cu actualizări de știri.

Un text folosit în unele dintre scenarii presupune că rețeaua electrică este disponibilă doar în câteva părți puțin populate din Scoția - Insulele de Vest, Orkney și Shetland și unele părți ale Highlands.

Scenariile raportează că aceste întreruperi de curent ar afecta sistemele de alimentare cu gaz și ar distruge rețelele de telefonie mobilă, bancomatele și accesul la internet. Semafoarele ar înceta să mai funcționeze, provocând perturbări pe drumuri.

Un text, scris pentru un buletin de știri ipotetic, avertizează: „Serviciile de urgență sunt supuse unei presiuni extreme. Oamenii sunt sfătuiți să nu-i contacteze decât dacă este absolut necesar.”

Se precizează că în Țara Galilor a fost înființat un centru de coordonare a situațiilor de urgență, în timp ce în Scoția primul ministru, Nicola Sturgeon, prezidează ședința de planificare a situațiilor de urgență a guvernului. : „Oficialii spun că nu există niciun risc actual pentru aprovizionarea și distribuția de alimente. Dar ei le cer oamenilor să aibă grijă de vecinii și rudele vulnerabili.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră