BBC și-a cerut scuze după ce o prezentatoare a citat greșit un raport Reuters, spunând în mod eronat în timpul unei transmisiuni în direct că asediul militar al Israelului și atacul unui spital din Gaza au vizat personalul medical și vorbitorii de arabă, stârnind proteste din partea unor grupuri evreiești, scrie Politico
Raportul Reuters a citat un purtător de cuvânt al IDF care spunea: „Echipele noastre medicale și soldații care vorbesc arabă sunt la fața locului pentru a se asigura că aceste provizii ajung la cei care au nevoie”.
Prezentatorul de știri a spus că armata israeliană „vizează oameni, inclusiv echipe medicale, precum și vorbitori de arabă” în spitalul Al Shifa din Gaza, o citare greșită a raportului Reuters.
Mai târziu, o altă prezentatoare a citit scuze în direct, iar BBC a emis o corecție pe site-ul său. „Ceea ce ar fi trebuit să spunem este că forțele IDF au inclus personal medical și vorbitori de arabă pentru această operațiune”, a spus prezentatorul de știri. „Ne cerem scuze pentru această eroare, care a scăzut sub standardele noastre editoriale obișnuite.”
În același articol Reuters, a raportat că trupele israeliene perchezitionau camerele și subsolurile din Al-Shifa în timpul unui asediu, provocând „alarma globală”. Oficialii israelieni au susținut că Hamas operează din spital.
Mii de palestinieni s-au adăpostit în spitalul Al-Shifa, cel mai mare spital din Gaza, de atacurile aeriene israeliene și de operațiunile sale terestre. În ultimele zile, condițiile de la Al-Shifa s-au deteriorat rapid , operațiunile s-au oprit fără combustibil pentru a menține generatoarele în funcțiune și electricitatea, după ce Israelul a impus un asediu complet asupra Fâșiei după atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, întrerupând combustibilul. , apă, electricitate și apă pentru 2,2 milioane de oameni. Bebelușii prematuri, printre alți pacienți, au murit în ultimele zile fără a putea alimenta echipamentele de salvare, potrivit ONU.
Medicii fără frontiere a numit sâmbătă ceea ce se întâmplă la Al-Shifa „o situație catastrofală”.
După raportul inițial, Consiliul deputaților evreilor britanici a criticat BBC, spunând că este „absolut îngrozit” de filmările BBC care citează greșit raportul Reuters și a cerut radiodifuzorului să prezinte scuze publice. „În cel mai bun caz, acest lucru arată o lipsă uluitoare de atenție atunci când raportăm o situație extrem de volatilă, care poate avea un efect îndoielnic în întreaga lume, inclusiv în Marea Britanie, unde atacurile antisemite au crescut cu peste 500% din 7 octombrie”, a spus într-un comunicat.
Șeful ONU, Martin Griffiths, a declarat miercuri, pe X , că este „îngrozit” de atacum Israelului asupra Al-Shifa: „Spitalele nu sunt câmpuri de luptă”, a declarat el, adăugând, „protecția nou-născuților, a pacienților, a personalului medical și a tuturor civililor trebuie să prevaleze toate celelalte preocupări.”
În octombrie, BBC a recunoscut că unul dintre reporterii săi a greșit „speculând” cu privire la ce a provocat o mare explozie în parcarea spitalului Al-Ahli Arab, când reporterul a speculat că explozia a venit dintr-o lovitură israeliană, adăugând că „este greu de văzut ce altceva ar putea fi.” Israelul a negat implicarea sa, atât SUA, cât și Israelul declarând mai târziu o rachetă ratată, spunând că probabil provine de la Jihadul Islamic Palestinian.
WATCH@bbcnews have just issued an on air apology (again) for their report last night that stated the ‘IDF are targeting medical teams and Arab speakers’
— We Stand With Israel (@SussexFriends) November 15, 2023
Not good enough. Time and again they defame & smear Israel and think a simple apology will suffice after the damage is done pic.twitter.com/GMQUUMfcHw