Practic, toți giganții de pe Wall Street tocmai au părăsit alianța globală a băncilor climatice creată în 2021, scrie Le Figaro
Finanțele verzi nu au o presă bună în Statele Unite. Cu câteva zile înainte ca Donald Trump să revină la Casa Albă, majoritatea băncilor americane majore tocmai au părăsit alianța bancară globală pentru climat, Net-Zero Banking Alliance (NZBA). Morgan Stanley este ultimul care și-a anunțat joi, 2 ianuarie, plecarea din coaliția care coordonează politicile puse în aplicare pentru combaterea încălzirii globale. A mers astfel pe urmele Citigroup, Bank of America, Goldman Sachs și Wells Fargo, care au părăsit NZBA în ultimele săptămâni.
Deocamdată, doar JPMorgan, cea mai mare bancă din Statele Unite, rămâne parte a alianței, pe care amenințase că o va părăsi în urmă cu doi ani. Dar retragerea sa din coaliția globală ar fi în studiu, potrivit Wall Street Journal. „NZBA se pregătește pentru alte plecări de bănci americane, din cauza mediului politic”, spune agenția Bloomberg, citând o scrisoare trimisă de secretarul general al alianței membrilor săi la sfârșitul lunii decembrie. „Prin părăsirea alianței climatice, marile bănci americane acționează pragmatic”, analizează un expert. Ei caută să se protejeze de presiunile politice tot mai mari exercitate în timpul întoarcerii lui Donald Trump la Casa Albă.
Lansat cu mare pompa în 2021 în timpul COP26, NZBA reunește peste 140 de bănci globale, reprezentând 74 de trilioane de active. Ei s-au angajat să-și alinieze activitățile de creditare și investiții cu obiectivul de emisii nete de gaze cu efect de seră zero în 2050. De asemenea, au stabilit ținte intermediare care urmează să fie atinse în 2030 și trebuie să publice rapoarte anuale care să indice evoluția strategiei lor de tranziție. NZBA face parte din Glasgow Financial Alliance for Net Zero (GFANZ), un grup-umbrelă susținut de ONU, prezidat de Mark Carney, fost guvernator al Băncii Angliei.
Înmulțirea atacurilor legale
Giganții băncilor de pe Wall Street nu și-au justificat retragerea din alianță, dar toți s-au asigurat că vor continua să acționeze la nivel individual pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră. Mișcarea lor este mai presus de toate politică. Vine într-un moment în care tabăra republicană sporește atacurile împotriva finanțelor verzi și a alianțelor care lucrează pentru tranziția energetică, acuzată că funcționează drept „carteluri anti-combustibili fosili”. Băncile au fost, de asemenea, aspru criticate de către republicani în ultimii ani pentru legăturile lor cu alianța pentru schimbările climatice, despre care au spus că reprezintă un boicot al industriilor de petrol și gaze și ar putea constitui o încălcare a legilor antitrust.
De ceva vreme, investigațiile și procedurile judiciare împotriva instituțiilor financiare care ar fi încălcat aceste legi sunt în creștere. În noiembrie, Texas a intentat un proces împotriva a trei giganți americani de gestionare a activelor, BlackRock, Vanguard și State Street, pe care îi acuză că au încălcat legea antitrust prin excluderea cărbunelui din strategiile lor de investiții. În decembrie, Comitetul Judiciar al Camerei, condus de republicani, a declarat că a găsit „dovezi substanțiale că un cartel climatic al instituțiilor financiare s-a implicat într- o „coluziune anticoncurențială", cerând companiilor să „dezvăluie, să reducă și să-și pună în aplicare” angajamentele nete în materie de climă.
În același timp, multe state republicane interzic investițiile ESG (respectând criteriile de mediu, sociale și de guvernare). Toate aceste presiuni s-ar putea intensifica sub președinția lui Donald Trump, care numește schimbările climatice o „înșelătorie” și a promis că va desființa măsurile ecologice.
După entuziasmul inițial, alianța băncilor pentru climă a cunoscut rapid tensiuni între membrii fondatori. În 2022, giganți precum JPMorgan și Morgan Stanley s-au opus stabilirii unor ținte obligatorii pentru finanțarea ecologică. NZBA a redus apoi anumite cerințe, fără ca alți membri să intervină.
Băncile și-au mărit colectiv finanțarea industriei combustibililor fosili de când alianța a fost formată în 2021 Bloomberg
Rămâne de văzut ce impact va avea retragerea greilor americani asupra alianței bancare globale? Aceștia din urmă au depus, în mod notoriu, mai puține eforturi decât concurenții lor europeni, monitorizați îndeaproape de ONG-uri, pentru a reduce finanțarea energiilor poluante și pentru a promova tranziția energetică. Potrivit Bloomberg , „băncile și-au mărit în mod colectiv finanțarea industriei combustibililor fosili de când alianța a fost formată în 2021”.
Reacția anti-ESG din Statele Unite a spulberat deja Alianța Globală a Asigurătorilor pentru Climă (NZIA), o altă ramură a Alianței Financiare din Glasgow pentru Net Zero (GFANZ). În primăvara lui 2023, amenințarea cu urmărirea penală pentru încălcarea legilor antitrust din țara unchiului Sam i-a împins pe marii asigurători precum Axa, Allianz și Swiss Re să se retragă din alianță, de teama represaliilor. NZIA a fost în cele din urmă înlocuită în primăvară de un simplu forum de asigurători dedicați climei. Administratorii americani de active se confruntă și ei cu aceleași probleme. În 2022, Vanguard a părăsit coaliția creată la Glasgow sub auspiciile ONU. Rămâne de văzut dacă vor urma și alții.