Duangphet Phromthep, unul dintre cei 12 băieți salvați dintr-o peșteră thailandeză inundată după o operațiune de o săptămână care a atras atenția mondială în 2018, a murit în Marea Britanie, au anunțat miercuri oficiali britanici și thailandezi. Phromthep, care a fost înscris la o academie de fotbal din Leicestershire, Anglia, a murit după ce a fost transportat de urgență la spital duminică, a declarat poliția din Leicestershire într-o declarație pentru CNN.
Filiala regională de nord a departamentului de relații publice a guvernului thailandez a declarat pe Facebook că Phromthep, în vârstă de 17 ani, a murit în urma unui accident, fără a oferi mai multe detalii. „Atmosfera din casa lui din provincia Chiang Rai a fost plină de tristețe”, se arată în declarația PR Thailand. Zico Foundation, o organizație non-profit thailandeză care l-a ajutat pe Phromthep să studieze în Marea Britanie printr-o bursă de fotbal, a scris miercuri pe Facebook: „Fundația Zico ar dori să ne exprimăm durerea pentru trecerea lui Dom Duangpet Phromthep, un student bursier. de la fundația Zico. ”, postând o poză cu Phromthep.
CNN a contactat Academia de fotbal Brooke House College, unde Phromthep a fost înscris la o bursă sportivă. Academia a spus că va emite o declarație. Phromthep a fost căpitanul echipei de fotbal de tineret Wild Boars, care a fost salvată după ce a fost prins timp de mai bine de două săptămâni într-o rețea de peșteri inundată din provincia nordică a Thailandei Chiang Rai, în vara anului 2018.
Cei 12 băieți și antrenorul lor au rămas blocați atunci când creșterea apei de inundație i-a împins adânc în interiorul peșterii, declanșând ceea ce a devenit un efort internațional de salvare de aproape trei săptămâni. Scafandrii implicați în salvare au descris condiții perfide, cu ape puțin adânci care se mișcă rapid prin pasaje foarte înguste.
Într-o operațiune finală complicată de trei zile, băieții au fost împărțiți în grupuri de patru și li s-au furnizat costume de neopren groase de 5 milimetri, aparat de respirat cu mască integrală ș tuburi cu oxigen. Fiecare băiat a fost scos de doi scafandri, care își duceau rezervoarele de oxigen și îi ghidau prin tuneluri-tulburi. Fiecare salvare a durat câteva ore, cea mai mare parte a timpului fiind petrecută sub apă.
Cea mai periculoasă parte a fost primul kilometru, timp în care scafandrii și băieții trebuie să treacă printr-un canal îngust, inundat. Salvatorii trebuiau să țină rezervoarele de oxigen ale băieților în fața lor și să înoate ca un creion prin găurile scufundate. După ce au terminat această secțiune, băieții au fost apoi predați unor echipe de salvare specializate separate, care i-au ajutat să-i ajute prin restul peșterii, o mare parte din care puteau trece.
Phromthep, cunoscut sub numele de Dom, a părăsit peștera ca parte a celui de-al doilea grup de băieți efectuat la mai mult de două săptămâni după ce au fost prinși pentru prima dată. Era unul dintre cei trei băieți ale căror zile de naștere au fost în timp ce erau în adâncul pământului. În primul său mesaj către părinții săi, i-a implorat să nu uite. „Sunt bine, dar vremea este destul de rece. Dar nu vă faceți griji”, a spus el. „Nu uita de ziua mea de naștere”, a spus el. Din spital, după salvarea sa, a spus că vrea să mănânce carne de porc și orez și a mulțumit tuturor pentru tot sprijinul acordat.
Toți cei 12 băieți salvați și antrenorul lor au fost apoi transportați la un spital din apropiere pentru recuperare. Membrii familiei au întâmpinat vestea salvării lor cu ușurare și lacrimi de fericire când au auzit că băieții lor sunt în viață.
Reacționând la moartea lui Phromthep, Prajak Sutham, unul dintre supraviețuitorii din peșteră thailandeză, a scris pe Facebook: „Am trecut împreună prin multe, bune și rele. Trecusem împreună prin situații de viață și de moarte, când mi-ai spus să aștept și să văd când devii jucător național. Întotdeauna am crezut că poți face asta. Ultima dată când ne-am întâlnit înainte să pleci în Marea Britanie, ți-am spus în glumă că, când te întorci, îți voi cere semnătura. Odihnește-te în pace frate, ne avem mereu unul pe altul, cei 13.”
Templul Doi Wao din orașul său natal din Chiang Rai și-a exprimat, de asemenea, condoleanțe mamei lui Phromthep.