Orice rămăşiţă de încredere între cele două puteri pare epuizată, comentează șeful diplomației germane, Frank-Walter Steinmeier, într-un articol publicat de cotidianul Bild.
"În cazul în care această situaţie va continua, vom asista la o confruntare între cele două mari puteri. Este o iluzie să credem că este vorba despre vechiul Război rece. Timpurile actuale sunt diferite, mai periculoase. Înainte, lumea era împărţită în două, iar Moscova şi Washington-ul ştiau unde se află liniile roşii şi le respectau. Astăzi, când au loc multe conflicte regionale, lumea este imprevizibilă", a declarat ministrul german al afacerilor externe.
Steinmeier crede însă că este foarte important ca cele două părţi să găsească soluţii de încetare a conflictului din Siria.
"Trebuie să găsim o cale prin care să punem capăt acestui iad", a mai spus oficialul german.
Şi fostul diplomat german Wolfgang Ischinger consideră că "pericolul unei confruntări militare" între Est şi Vest este "considerabil".
Ischinger, care a fost mediator al OSCE pentru Ucraina, a declarat, tot pentru Bild, că pericolul "nu a fost niciodată atât de important de decenii și încrederea între Vest și Est niciodată atât de slabă".
Statele Unite, care au suspendat la începutul săptămânii convorbirile cu Rusia despre o încetare a focului în Siria, au acuzat vineri Moscova și Damascul de "crime de război" în Alep. Relațiile între cele două mari puteri nu au încetat să se degradeze după eșecul armistițiului pe care îl inițiaseră în septembrie și care nu a durat decât o săptămână.
SUA denunță "crimele de război", Franţa vorbește despre un "moment al adevărului" pentru Moscova
Astăzi, Consiliul de Securitate al ONU urmează să examineze două texte vizând instaurarea unei încetări a focului la Alep, care este bombardat fără încetare de Damasc și de ruşi.
Ieri, secretarul de stat al SUA, John Kerry, și ministrul francez de Externe, Jean-Marc Ayrault, au denunțat "crimele de război" comise la Alep și au avertizat că Rusia se va confrunta cu "un moment al adevărului" la ONU.
"Noaptea trecută, regimul a atacat din nou un spital și 20 de persoane au fost ucise și alte 100 rănite. Rusia și regimul datorează lumii mai mult decât o explicație privind motivele pentru care nu încetează să atace spitale, infrastructuri medicale, copii și femei", a declarat Kerry, cerând în fața presei efectuarea unei "anchete adecvate pentru crime de război".
"Cei care comit astfel de acte vor fi trași la răspundere pentru acțiunile lor. Aceasta duce dincolo de accident. Este o strategie punctuală de a teroriza civili și pe cei care stau în calea obiectivelor lor militare", a mai spus șeful diplomației americane.
Rusia, care susține militar ofensiva regimului împotriva insurgenților în Alep, a cerut o reuniune de urgență pentru a audia un raport al trimisului special al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, care a criticat joi Moscova și care s-a alarmat în legătură cu o distrugere totală până în ianuarie a cartierelor rebele.
Războiul în Siria a lăsat în urmă peste 300.000 de morţi în cinci ani.
Citeşte şi:
Presa britanică dezvăluie ce se va întâmpla cu ROMÂNII din Regatul Unit, după BREXIT
Bulgaria da, România ba! Canada renunță la vizele pentru bulgari, pentru români încă nu se ştie