„Avem nevoie de viteză”: Zelensky le cere aliaților să „accelereze” sprijinul pentru Ucraina

17 Feb 2023
„Avem nevoie de viteză”: Zelensky le cere aliaților să „accelereze” sprijinul pentru Ucraina

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut vineri liderilor lumii să „accelereze” sprijinul lor militar pentru Kiev la aproape un an de la invazia rusă și într-un moment în care se teme o următoare mare ofensivă rusă, scrie 7sur7.

„Avem nevoie de viteză. Rapiditate în încheierea acordurilor noastre, rapiditatea livrărilor pentru a ne întări lupta, rapiditatea deciziilor pentru limitarea potențialului rus. Nu există alternativă la viteză, pentru că de ea depinde viața”, a argumentat președintele ucrainean în cadrul unei intervenții video înaintea Conferinței de securitate de la München, Germania, care a început vineri.

După un an de război, nu se vede niciun semn de liniște pe frontul luptei, care este blocat în special la est de Bakhmout, iar șansele de rezolvare diplomatică a conflictului sunt aproape nule.

De la începutul ofensivei, bilanțul a crescut la zeci de mii de victime de ambele părți, iar NATO se așteaptă la o nouă ofensivă rusă.

În acest context, „nu există alternativă la victorie pentru Ucraina. Nicio alternativă la Ucraina în Uniunea Europeană. Nicio alternativă la Ucraina în NATO”, a lansat șeful statului ucrainean.

Pentru el „este clar că Ucraina nu va fi” ultima oprire a lui Vladimir Putin, iar acesta din urmă „va continua (ofensiva sa) către alte state ale fostului bloc sovietic”, a avertizat el.

Ucrainenii își apără libertatea cu mare sacrificiu și cu o hotărâre absolut impresionantă.

Olaf Scholz, cancelar german

Scholz cere țărilor care pot livra tancuri să „o facă cu adevărat”

Cancelarul Olaf Scholz, prezent la München, a asigurat Ucraina că sprijinul Germaniei pentru Kiev, atât financiar, umanitar, cât și militar, a fost conceput să „dureze mult timp”, subliniind că Berlinul și aliații săi îi vor sprijini pe ucraineni „atâta timp cât va fi necesar”. .

„Ucrainenii își apără libertatea cu un mare sacrificiu și cu o determinare absolut impresionantă”, a spus el.

Cancelarul a cerut țărilor occidentale care pot livra tancuri la Kiev „să o facă cu adevărat”, un ton neobișnuit de critic din partea lui.

După ce a fost presată din toate părțile să livreze tancuri Leopard 2 de fabricație germană, succesorul Angelei Merkel a dat undă verde la sfârșitul lunii ianuarie livrărilor de tancuri de către Germania dar și alte țări europene.

Dar discuțiile ulterioare cu partenerii NATO nu au făcut posibilă în această etapă reunirea forței de muncă necesare pentru a forma un batalion complet, adică aproximativ treizeci, dintre cele mai moderne tancuri 2A6.

Noi sancțiuni

Peste 150 de reprezentanți guvernamentali se adună pentru această conferință de trei zile dedicată problemelor de securitate internațională, care are loc în fiecare an la München.

Vor fi prezenți și ministrul chinez de externe Wang Yi, vicepreședintele SUA Kamala Harris, ministrul de externe al SUA Antony Blinken și șeful NATO Jens Stoltenberg, care își va părăsi funcția în toamnă.

Joi, șeful NATO a spus că se teme de un război de uzură. „Trebuie să fim pregătiți pentru termen lung, poate dura mulți, mulți ani”, a avertizat el într-un interviu acordat AFP.

Țările occidentale susțin Ucraina trimițându-i arme și prin sancțiuni economice împotriva Rusiei.

În acest sens, Washingtonul și aliații săi pregătesc adoptarea „un nou pachet amplu de sancțiuni” „în jurul datei de 24 februarie”, dată aniversară a ofensivei ruse împotriva Ucrainei, a declarat joi Victoria Nuland, secretarul adjunctului de stat pentru afaceri politice. .

Aliații au impus deja sancțiuni drastice împotriva Rusiei de la invazia sa în Ucraina, lovind la cele mai înalte niveluri ale statului rus, precum și industria, băncile și sectorul petrolier al acesteia.

Tensiunile dintre Statele Unite și China, exacerbate de survolarea pământului american de către un balon chinez, ar trebui, de asemenea, să figureze proeminent în meniul discuțiilor de la conferință.

Aceste disensiuni cad prost într-un moment în care europenii, în special Germania și Franța, încă mai speră să convingă China, care rămâne un aliat al Moscovei, să facă presiuni asupra lui Vladimir Putin pentru ca acesta să pună capăt războiului.

Alte stiri din Externe

Ultima oră