Autoritățile din Turcia au emis 113 mandate de arestare a antreprenorilor din construcții în urma dezastrului provocat de cutremur

12 Feb 2023
Autoritățile din Turcia au emis 113 mandate de arestare a antreprenorilor din construcții în urma dezastrului provocat de cutremur

Oficialii din Turcia spun că au fost emise 113 mandate de arestare în legătură cu construcția de clădiri care s-au prăbușit în urma cutremurului de luni. Poliția turcă a reținut deja cel puțin 12 persoane, inclusiv antreprenori de construcții.

Între timp, tulburările din sudul Turciei au perturbat eforturile de salvare în unele locuri. Numărul de persoane confirmate că au murit în Turcia și Siria a crescut la peste 28.000.

Sunt așteptate mai multe arestări - dar acțiunea va fi văzută de mulți ca o încercare de a arunca vina generală pentru dezastru doar către o parte din responsabili. De ani de zile, experții au avertizat că multe clădiri noi din Turcia erau nesigure din cauza corupției endemice și a politicilor guvernamentale. Acele politici au permis așa-numitele amnistii pentru antreprenorii care au modificat reglementările de construcție, pentru a încuraja un boom al construcțiilor - inclusiv în regiunile predispuse la cutremure.

Mii de clădiri s-au prăbușit în timpul cutremurului, ridicând semne de întrebare dacă impactul dezastrului natural a fost agravat de deficiențele umane.

@gkhngkhng86 #deprem #geçmişolsuntürkiye ♬ orijinal ses - gökhan ayaşar

 

Cu alegerile care se profilează, viitorul președintelui este pe linie după ce a petrecut 20 de ani la putere. Erdogan a recunoscut deficiențe în răspuns, dar, în timpul unei vizite într-o zonă de dezastru, a părut să dea vina pe soartă. „Astfel de lucruri s-au întâmplat întotdeauna”, a spus el. „Face parte din planul destinului”.

În a șasea zi după cutremur, situația devine din ce în ce mai disperată. Sâmbătă, salvatorii germani și armata austriacă au întrerupt operațiunile de căutare din cauza ciocnirilor dintre grupuri din provincia Hatay. Se așteaptă ca securitatea să se înrăutățească pe măsură ce rezervele de alimente scad, a spus un salvator. „Există o agresiune în creștere între facțiunile din Turcia”, a spus locotenent-colonelul austriac Pierre Kugelweis. „Șansele de a salva o viață nu au nicio legătură rezonabilă cu riscul de siguranță”.

Căutarea supraviețuitorilor a fost reluată sub protecția armatei turce. În sudul Turciei și în nordul Siriei, milioane de oameni sunt fără adăpost, iar temperaturile continuă să scadă sub zero în fiecare noapte. ONU a avertizat că peste 800.000 de oameni nu au mâncare adecvată, iar agenția de supraveghere la sol avertizează că numărul final de morți în urma cutremurului se va dubla.

În Siria, numărul morților se ridică acum la peste 3.500 - dar noi cifre nu au fost publicate de vineri. Speranța de a găsi mai mulți supraviețuitori se estompează, în ciuda unor salvări incredibile. Printre cei salvați din dărâmături sâmbătă s-au numărat o familie de cinci persoane din provincia Gaziantep din Turcia și o fetiță de șapte ani din Hatay, care a petrecut 132 de ore sub dărâmături.

Cutremurul a fost descris drept „cel mai grav eveniment din ultimii 100 de ani în această regiune” de șeful de asistență al Națiunilor Unite, care s-a aflat sâmbătă în provincia turcă Kahramanmaras. „Cred că este cel mai grav dezastru natural pe care l-am văzut vreodată și este, de asemenea, cel mai extraordinar răspuns internațional”, a declarat Martin Griffiths pentru Lyse Doucet de la BBC în Turcia. Dl Griffiths a cerut ca politica regională să fie lăsată deoparte în fața dezastrului - și există unele semne că acest lucru se întâmplă. Punctul de trecere a frontierei dintre Turcia și Armenia a fost redeschis sâmbătă pentru prima dată în 35 de ani pentru a permite sosirea ajutorului internațional.

Alte stiri din Externe

Ultima oră