Autoritățile americane vor să trimită personal în zona de război pentru a urmări banii și armele trimise de SUA

18 Feb 2023
Autoritățile americane vor să trimită personal în zona de război pentru a urmări banii și armele trimise de SUA

Autoritățile americane de pază vor să trimită personal în zona de război din Ucraina pentru a urmări armele și a ajuta de aproape. Trei inspectori generali spun că nu au văzut dovezi de fraudă majoră, dar doresc personal, scrie Wall Street Journal

Înalți oficiali de supraveghere responsabili de urmărirea a peste 110 miliarde de dolari în ajutorul militar și economic al SUA pentru Ucraina au declarat că vor face presiuni pentru a trimite auditori și anchetatori direct în zona de război pentru a consolida monitorizarea pe măsură ce amploarea și sfera asistenței americane se extinde.

Inspectorii generali de la Pentagon, Departamentul de Stat și Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională au declarat într-un interviu comun pentru The Wall Street Journal că, până acum, au reușit să desfășoare sarcini critice de supraveghere de la distanță folosind personal din Washington, Polonia și Germania.

Însă, în urma unei călătorii a trio-ului la Kiev la sfârșitul lunii ianuarie, ei au spus că vor face presiuni pentru ca unii dintre cei 177 de auditori și anchetatori care examinează ajutorul Ucrainei să fie trimiși pe teren în Ucraina. Administrația Biden a limitat numărul personalului guvernamental de la Ambasada SUA la Kiev din motive de securitate.

„Cred că am fost la fel de creativi și știți avansăm cu supravegherea pe care am reușit să o realizăm până acum. Dar o supraveghere cuprinzătoare și robustă, nu se poate face de la distanță”, a spus Nicole Angarella, inspectorul general adjunct al USAID. „Cu cât suntem mai aproape, cu atât supravegherea va fi mai cuprinzătoare.”

Cei trei oficiali sunt responsabili, printre altele, de a se asigura că armele americane nu sunt deturnate, fondurile contribuabililor nu sunt evacuate și că programele de ajutor funcționează corect.

Oficialii au spus că, deși este devreme, până acum nu au primit niciun raport de fraudă sau ilegalitate majoră care implică asistența SUA pentru Ucraina. Acest ajutor variază de la sisteme de arme scumpe la bani care ajută la menținerea guvernului de la Kiev pe linia de plutire.

Dar ei au recunoscut, de asemenea, că dimensiunea mare a pachetului de ajutor american și viteza cu care a fost aprobat de Congres, prezintă provocări.

Inspectorii generali lucrează de obicei în fundal, emițând rapoarte la luni sau ani după ce fondurile guvernamentale federale au fost cheltuite. Dar amploarea ajutorului Ucrainei cere un control neobișnuit asupra activității.

Mulți republicani din Congres și-au exprimat scepticismul cu privire la nivelul ajutorului Ucrainei. Un sondaj recent a arătat că sprijinul publicului american se diminuează odată cu aniversarea zilei invaziei pe 24 februarie.

„Este o cantitate incredibil de mare de asistență care e transferată către un singur guvern sau către un singur scop” într-un „timp foarte scurt”, a declarat Diana Shaw, inspector general adjunct la Departamentul de Stat. „Orice fraudă, risipă, abuz care ar devia această finanțare de la scopul propus riscă să pună în pericol fluxul continuu al asistenței.”

Odată cu intensificarea controlului occidental, președintele ucrainean Volodimir Zelensky a intensificat, în ultimele săptămâni, eforturile anticorupție, concediind oficiali și ordonând percheziții ale foștilor oficiali. Chiar și un oligarh binecunoscut care a fost printre principalii susținători politici ai lui Zelensky a fost subiectul unei percheziții recente.

Oficialii americani au spus că niciuna dintre aceste acuzații de fapte greșite nu a implicat asistență americană.

În întâlnirile de la Kiev, la care au fost incluse prim-ministrul Ucrainei, miniștrii apărării și finanțelor și procurorul general, inspectorii generali au subliniat „așteptările SUA pentru responsabilitate și, de asemenea, importanța cooperării cu activitatea noastră de supraveghere”, a spus domnul Storch.

În 2022, Congresul a alocat Ucrainei mai mult de 113 miliarde de dolari pentru asistență , potrivit documentelor guvernamentale.

Auditorii americani au urmărit în mare parte fluxul de bani bazându-se pe oficialii americani staționați la ambasada de la Kiev, pe persoane dislocate în țările din apropiere și pe parteneriate cu Uniunea Europeană – care are personal anticorupție în Ucraina – și cu Banca Mondială.

Un plafon impus de Departamentul de Stat asupra numărului de diplomați de la ambasada de la Kiev a limitat drastic numărul anchetatorilor de pe teren.

Angarella a spus că a fost singura persoană din biroul inspectorului general al USAID care a plecat la Kiev de la invazia Rusiei de anul trecut.

„O parte din motivul nostru pentru a merge la Kiev în această călătorie recentă a fost să evaluăm dacă simțeam că trebuie să avem o prezență la fața locului în țară. Și, întorcându-ne din acea călătorie, cred că simțim că trebuie să o facem și așa că suntem acum în proces de a urmări asta”, a spus doamna Shaw.

O altă provocare pentru supraveghere, au spus oficialii, este că natura asistenței SUA pentru Ucraina evoluează rapid. De exemplu, mai multe sisteme de arme avansate pe care Casa Albă a refuzat inițial să le împartă cu armata ucraineană au fost acum aprobate și fie au fost livrate, fie sunt pe drum.

În timp ce cea mai mare atenție publică s-a concentrat asupra posibilei utilizări greșite sau deturnare a armelor americane, Angarella a spus că principala ei preocupare este că SUA trimit Ucrainei, prin intermediul Băncii Mondiale, peste 20 de miliarde de dolari, pentru a-și menține guvernul pe linia de plutire și pentru a plăti funcționarii publici.

Auditorii se concentrează intens pe fonduri, a spus ea, iar o evaluare recentă a constatat că există controale adecvate pentru a detecta utilizarea abuzivă.

Plățile în numerar sunt „cel mai mare risc pentru supraveghere”, a spus doamna Angarella.

Deputata Victoria Spartz, singurul membru al Congresului de origine ucraineană, a spus că salută planurile pentru auditori la fața locului, dar a adăugat că mai sunt multe de făcut.

„În calitate de persoană care înțelege situația de pe teren, am făcut eforturi pentru o mai bună supraveghere vara trecută și sunt bucuroasă să văd că am făcut unele progrese”, a spus ea. „Cu toate acestea, pentru succesul reciproc al acestei misiuni, trebuie să avem raportări mai eficiente către Congres, o prezență mai bună pe teren și o presiune mai mare asupra guvernului ucrainean pentru a stabili instituții democratice și a lupta împotriva corupției într-un mod semnificativ.”

Unii republicani au făcut presiuni pentru supravegherea și auditarea suplimentară a ajutorului SUA pentru Ucraina, inclusiv un birou dedicat, modelat după Inspectorul General Special pentru Reconstrucția Afganistanului.

Alte stiri din Externe

Ultima oră