Autoritatea Palestiniană ar fi o guvernare adecvată pentru Gaza, spun oficialii americani

09 Noi 2023
Autoritatea Palestiniană ar fi o guvernare adecvată pentru Gaza, spun oficialii americani

Statele Unite consideră că Autoritatea Palestiniană „este locul potrivit pentru a căuta în cele din urmă guvernarea” Fâșiei Gaza, a spus un oficial al Departamentului de Stat, scrie CNN

„Autoritatea Palestiniană, după cum știm cu toții, este singurul guvern palestinian care a ieșit din Acordurile de la Oslo”, a declarat miercuri secretarul de stat adjunct pentru Afaceri din Orientul Apropiat, Barbara Leaf, comisiei pentru afaceri externe a Camerei.
„Orice deficiențe are, acesta este guvernul palestinienilor din Cisiordania. Credem că, în cele din urmă, vocile și aspirațiile palestiniene trebuie să fie piesa centrală a guvernării și securității post-conflict în Gaza”, a adăugat ea.

Leaf a spus că Departamentul de Stat „se uită la toate aceste întrebări chiar acum” și „ar dori să înceapă acele discuții mai devreme decât mai târziu”. 

SUA au cerut Israelului să evite o ocupare a Gazei dacă și atunci când Hamas nu mai guvernează teritoriul, dar premierul israelian Benjamin Netanyahu a stârnit îngrijorare în rândul oficialilor americani când a declarat la începutul acestei săptămâni că Israelul va fi responsabil pentru securitatea Gazei pentru o „ perioadă nedeterminată." 

Comentariile lui Leaf confirmă ceea ce a spus secretarul de stat Antony Blinken în timpul unei conferințe de presă la Tokyo miercuri, și anume că o pace susținută trebuie să includă „guvernarea condusă de palestinieni și Gaza unificată cu Cisiordania sub Autoritatea Palestiniană”. 

Blinken a adăugat că pacea trebuie să includă, de asemenea, „un mecanism susținut de reconstrucție în Gaza și o cale către israelienii și palestinienii care trăiesc unul lângă altul în spațiul lor propriu, cu măsuri egale de securitate, libertate, oportunitate și demnitate”. 

Partenerii arabi ai SUA, inclusiv Iordania și Egiptul, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibilitatea ca palestinienii să fie strămuți forțat din Gaza, au spus oficialii, și vor să se concentreze pentru moment pe atingerea unui încetare a focului. 

„Aș spune că partenerii noștri arabi sunt foarte concentrați pe aici și acum”, a spus Leaf. „Sunt foarte concentrați pe problemele crizelor umanitare și se concentrează pe obținerea unei încetări a focului”. 

Blinken i-a asigurat pe acești parteneri că SUA consideră că „elementele cheie” ale unui acord de pace „ar trebui să nu includă strămutarea forțată a palestinienilor din Gaza. Nu acum; nu după război”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră