Suspendarea acordurilor Schengen în Austria este departe de a fi o surpriză. Ministrul de Interne Johanna Mikl-Leitner a evocat deja săptămâna trecută intenţia de a nu mai permite intrarea pe teritoriul austriac a migranţilor care încearcă să ajungă în Scandinavia.
Mikl-Leitner a prezentat această decizie ca pe o consecinţă a politicii autorităţilor germane, care, potrivit Austriei, resping de la începutul acestui an un număr din ce în ce mai mare de solicitanţi de azil care doresc să ajungă în nordul Europei.
Potrivit ministrului austriac, între 200 şi 300 de migranţi sunt arestaţi zilnic la frontiera germană, în Bavaria, şi retrimişi în Austria.
Austria a început să introducă controale mai stricte la frontiera sa cu Slovenia. Refugiaţii trebuie să prezinte o carte de identitate valabilă, iar celor care nu au drept la azil, planifică să meargă în Scandinavia sau sunt deja respinşi în Germania, li se refuză accesul în ţară. „Orice persoană care ajunge la frontierele noastre face obiectul unui control”, explică Faymann.
Ministrul de Interne vrea să-şi convingă aliatul guvernamental să stabilească un plafon pentru numărul solicitanţilor de azil acceptaţi în Austria. Propunerea va fi discutată miercuri.
„Dacă UE nu reuşeşte să îşi securizeze frontierele externe, Schengen în ansamblu este pus sub semnul întrebării, şi deci fiecare ţară trebuie să îşi controleze frontierele naţionale”, a declarat cancelarul austriac Faymann într-un interviu pentru un ziar austriac. El a adăugat că acest lucru ar putea pune în discuţie întreaga Uniune Europeană.
Citiţi şi: Bani pentru refugiaţi dintr-o taxă specială pe benzină