Scenariul se repetă zi de zi. Actorii sunt mai mereu alții, dar filmul evenimentelor creează doar senzația de déjà-vu. De ce nimeni din România nu vrea să miște un deget pentru muncitorii români exploatați în străinătate rămâne o enigmă. Cum de mai mereu Germania este în prim-plan la români exploatați rămâne iarăși un mister. Cert este că locomotiva economică a Europei rămâne un magnet pentru românii care își părăsesc țara pentru o viață mai bună.
Trecand peste foame, sărăcie și disperare, motivele pentru care se ajunge aici sunt în principal două: lipsa de informare și necunoașterea limbii.
Mulți se feresc să vorbească despre mafia traficului modern de forță de muncă. Recrutarea se face de cele mai ori în România, oamenii de legătură, din umbră, interpușii sunt mai mereu români. În doar câțiva ani, ei strâng averi pe spatele românilor nevoiași.
Cel mai recent caz a fost prezentat la Deutschlandradio. Un muncitor român și-a semnat propria demisie și confirmarea că nu mai are bani de încasat, deși el nu încase nimic pe anul acesta.
“Românul Liviu doar visează la salariul minim. Pentru 574 de euro net pe lună, el a lucrat din greu într-un abator din Germania. Apoi a fost păcălit și privat de salariul său. Acum el vrea să se apere. Consilierul pe probleme de muncă, Alexandru Zidaru, și clientul său se află în biroul sindicatului din Gelsenkirchen. Contracte de muncă, decontări, demisii. A lucrat șase luni într-un abator și a fost păcălit. Consilierul Zidaru încearcă să îl ajute, fiindcă Liviu nu vorbește germană și nici nu cunoaște piața muncii din Germania”, notează sursa citată.
“Ce scrie exact aici? Că mi-am primit salariul sau că mi se refuză plata salariilor restante”, întreaba Liviu nedumerit. “Aici scrie: cu semnătură mea certific că am primit și am luat cunoștință de demisie și că am încasat toate salariile”, răspunde consilierul. “O măgărie, nu am primit salariul. Am semnat demisia, fiindcă șeful ne-a zis că banii vor veni mai târziu, însă nu am primit nimic nici până în ziua de azi”, se enervează Liviu.
Alex Zidaru a studiat istoria în Germania, iar de doi ani este consilier în cadrul organizației Faire Mobilitat. Între timp a devenit expert în dreptul muncii din Germania. Misiunea lui este de a-i face pe muncitorii români să conștientizeze ce drepturi au. Cei mai mulți nu știu nimic despre salariul minim sau limita săptămânală de lucru, amintește postul de radio german.
“Lucram șase sau șapte zile pe săptămână. De obicei 10-12 ore, uneori chiar 15 ore pe zi. Prelucram carnea de pui. Scoteam oasele, luam pielea și feliam carnea. Lucram aproape 100 de ore pe săptămână la temperaturi de 3 grade. Aveam mereu mult de lucru, dar salariul era același: 500 de euro net”.
Soția și fiul său de 23 de ani erau printre colegii de muncă. „ La finalul lui martie am fost dați afară, din motive sezoniere. Nu cred că ăsta e motivul real. Soția mea a fost opt zile bolnavă, efectiv nu mai făcea față. Pleca la 4 dimineața la muncă și se întorcea seara la ora 22“, povestește Liviu.
El le indică reporterilor germani că există o hală în zona industrială unde lucrează 15 români si bulgari, mai ales noaptea, fiindcă sunt mai puține controale. “Carnea era în condiții deplorabile, era stricată și puțea. De aceea s-a îmbolnăvit soția mea. Muncitorii nu au voie să vadă când aduc tirurile carnea. Șefii sunt germani și turci și se ocupă personal de ruperea și arderea etichetelor”, mărturisește bărbatul de 47 de ani.
Când și-a cerut salariul a fost amenințat cu moartea. „M-am întors în hală să solicit salariul meu și al soției. Șeful meu m-a apucat și a vrut să mă tragă la șeful lui, ca să mă bată. Un prieten a intervenit și am reușit să fug. Am crezut că o să mă omoare“.
Zidaru calculează sumele restante care i se cuvin familiei lui Liviu. De la 1 ianuarie, firma e obligată să îi plătească salariul minim pe oră de 8,50 euro. “Din calculele mele, el mai are de încasat 1.500 de euro. În special la abatoarele mici se practică această exploatare dură a oamenilor. Ea este facilitată de faptul că oamenii nu cunosc legea și nici drepturile lor. Liviu trăiește acum din asigurarea de bază Hartz IV și își caută de lucru la o firmă de salubrizare. Nu doar că vrea să își recupereze banii, dorința lui este ca firma să fie închisă”, susține consilierul.
“Vreau ca aceste abuzuri să inceteze, ca alții să nu treacă prin ce am trecut eu. Este o mafie de nedescris. Trebuie să fie pedepsiți pentru ceea ce fac“, a încheiat muncitorul român.