Astronomii de la observatorul Universității din Geneva (Elveția) au descoperit o planetă-gigant, care lasă în urmă o uriașă dâră de gaze, asemănătoare cozii unei comete.
Bizara planetă a primit denumirea GJ 436b, este de dimensiunile lui Neptun și orbitează în jurul unei stele pitice roșii. Potrivit Sci-News, uriașul nor de gaze lăsat în urmă de această planetă cu ajutorul Telescopului Spațial Hubble și al Observatorului Chandra X-ray.
GJ 436b, aflată la aproximativ 33 de ani lumină distanță de Terra, în constelația Leului, este o planetă de tipul "Neptun cald". Acest tip de planete au masa de 10 până la de 20 de ori mai mare decât a Pământului și sunt pe orbite foarte apropiate de steaua mamă — similare celei a planetei Mercur.
Haloul de gaze care învăluie această planetă este format în cea mai mare parte din hidrogen. Diametrul acestui nor este de aproximativ 3 milioane de kilometri, de cinci ori mai mare decât cel al stelei mamă care la rândul ei are aproximativ jumătate din diametrul Soarelui (1,4 milioane de kilometri). Lungimea exactă a cozii nu a fost încă determinată pentru că în observațiile realizate în cadrul acestui studiu nu a fost văzută în întregimea ei, însă conform unor simulări computerizate ar putea să aibă aproximativ 15 milioane de kilometri.