Comisia parlamentară a votat în unanimitate pentru ca Donald Trump să-i explice asupra atacului asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021, scrie Le Figaro.
Comisia care investighează rolul lui Donald Trump în atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului a votat în unanimitate joi, 13 octombrie, să-l citeze pe fostul președinte să se prezinte în fața membrilor săi, pentru că „i se cere să răspundă pentru acțiunile sale" potrivit liderului său.
Donald Trump „este persoana aflată în centrul poveștii a ceea ce s-a întâmplat pe 6 ianuarie. Așa că vrem să o auzim”, a spus Bennie Thompson la o audiere publică. „Trebuie să fie responsabil. El este tras la răspundere pentru acțiunile sale”, a adăugat el. Dar este vorba și despre faptul că comisia „face tot posibilul pentru a spune cea mai completă poveste posibilă și pentru a oferi recomandări pentru a se asigura că nimic ca 6 ianuarie nu se va întâmpla din nou în viitor” , a continuat el.
„Ignorarea statului de drept”
Misiunea comisiei, formată din șapte democrați și doi republicani, este de a face lumină asupra comportamentului președintelui înainte, în timpul și după atacul de la Capitol Hill, care a șocat lumea. În acea zi, 6 ianuarie 2021, susținătorii lui Donald Trump au luat cu asalt scaunul Congresului pentru a încerca să împiedice aleșii să certifice victoria rivalului său democrat, Joe Biden. Miliardarul continuă să susțină împotriva oricăror dovezi că votul i-a fost „furat ”.
Donald Trump a reacționat joi denunțând „fiasco-ul” comisiei parlamentare de anchetă. Fără să spună dacă intenționează să respecte citația, fostul președinte american s-a întrebat de ce aleșii nu l-au convocat „cu luni în urmă” . „De ce au așteptat până la sfârșit, până în ultimele momente ale ultimei lor întâlniri? Pentru că comisia este un FIASCO total care a servit doar pentru a ne împărți și mai mult țara ”, a scris el pe rețeaua sa de socializare Truth Social.
Joi, înainte de anunțul său șocant, comisia derulase firul evenimentelor trase de investigațiile sale, arătând că fostul președinte plănuise „cu mult din timp” să se declare învingător la alegerile din 2020, înainte de rezultate. „Intenția lui a fost clară, să ignore statul de drept și să rămână la putere”, a insistat republicanul Adam Kinzinger. Aleasa democrată Zoe Lofgren a evocat „un plan premeditat al președintelui de a-și declara victoria, oricare ar fi rezultatul adevărat”. Discursul său de victorie „a fost planificat cu mult timp înainte, înainte de numărarea voturilor", a adăugat ea. În sprijinul declarațiilor lor, aleșii au proiectat mai multe videoclipuri ale fostului președinte, ale unor rude ale acestuia sau foști angajați ai Casei Albe.
„Direct la violență”
În imaginile filmate chiar înainte de alegerile prezidențiale din 2020 de o echipă daneză pentru un documentar, îl putem auzi pe Roger Stone, un aliat de multă vreme al fostului președinte republican, spunând că nu-i pasă de vot. „La naiba cu votul, să trecem direct la violență ”, a spus el. Domnul Stone, care nu a fost acuzat în legătură cu 6 ianuarie, a contestat autenticitatea videoclipurilor, spunând că acestea au fost manipulate.
Comisia a reluat, de asemenea, o înregistrare a unui apel de la Donald Trump către Brad Raffensperger, secretarul de stat al Georgiei, în care fostul președinte spune că „ are nevoie ” de aproximativ 11.000 de buletine de vot în numele său - un număr suficient pentru a-l învinge pe rivalul său Joe Biden în acest sens. stat sudic. Comisia a dezvăluit, de asemenea, elemente din sute de mii de pagini furnizate de Serviciul Secret, poliția de elită responsabilă de protecția apropiată a înalților oficiali ai statului. Aleșii vor să înțeleagă de ce au fost șterse anumite SMS-uri de la agenți trimise în ziua asaltului.
Documentele confirmă dovezile prezentate la audierile anterioare conform cărora Donald Trump a inflamat mulțimea susținătorilor săi, în ciuda faptului că i s-a spus despre potențialul de violență, a spus deputatul Adam Schiff. De la înființarea sa, comisia a chestionat peste o mie de martori, inclusiv doi copii ai lui Donald Trump, și a dezvaluit zeci de mii de documente.
Raportul de investigație urmează să fie făcut public până la sfârșitul anului, dar probabil nu înainte de alegerile parlamentare din 8 noiembrie, care vor determina ce partid va controla Congresul pentru restul mandatului președintelui Biden. Membrii comisiei au sugerat în mod deschis ca secretarul de Justiție Merrick Garland să-l acuze pe Donald Trump în legătură cu atacul asupra Capitoliului. Comisia însăși nu a spus oficial dacă va recomanda trimiteri către justiție.