Occidentalii îngrijorați de riscul unui colaps al armatei ucrainene: "Rușii nu accelerează. Dar ucrainenii nu mai pot rezista"

13 Dec 2024
Occidentalii îngrijorați de riscul unui colaps al armatei ucrainene: "Rușii nu accelerează. Dar ucrainenii nu mai pot rezista"

Armata rusă avansează tot mai repede pe câmpul de luptă profitând de epuizarea forțelor ucrainene. De fapt, rușii nu accelerează. Dar ucrainenii nu mai pot rezista, spun expertii militari, scrie Le Figaro

În urmă cu câteva zile, o notificare de închidere a spațiului aerian de deasupra bazei Kapustin Yar a agitat cercurile militare. De acolo a fost lansată la sfârșitul lunii noiembrie  racheta balistică cu rază intermediară Oresnik, un nou proiectil experimental din Rusia. Ar putea să o facă din nou? Din punct de vedere tehnic, lovitura a fost neimpresionantă, au spus experții. Rusia este obișnuită cu acest tip de asamblare care să reunească mai multe componente ale diferitelor rachete. Lovitura a lăsat însă o impresie, deoarece Vladimir Putin a amintit astfel hotărârea și capacitatea sa de a trece peste toate apărările. Occidentul nu a exclus posibilitatea unui nou atac menit să terorizeze Ucraina, a asigurat Pentagonul în această săptămână. Cu câteva săptămâni înainte ca Donald Trump să preia mandatul în Statele Unite, armata rusă vrea să obțină câștiguri maxime în minte și pe teren, de parcă ar fi vorba de a fi în măsură să dicteze contururile unei ipotetice negocieri sau să fie capabil să-i refuze termenii. 

Iarna care se pregătește ar putea fi cea mai grea din 2022 pentru Ucraina, a avertizat săptămâna trecută secretarul general al NATO, Mark Rutte. De câteva săptămâni, frontul nu mai este la fel de rigid ca înainte. Armata rusă avansează. A crescut ritmul operațiunilor sale și a înregistrat câștiguri rapide , explică un oficial al Alianței. Miercuri, armata rusă a fost situată la 3 kilometri de suburbiile orașului Pokrovsk, un nod logistic vital pentru Ucraina. Situația va necesita decizii nestandardizate" , a explicat joi șeful de stat major ucrainean, generalul Syrsky, menționând luptele extrem de dure. Ciocniri intense au loc și la Toretsk, la nord de Donețk.

La nord, în regiunea Kursk , Rusia susține că a „eliberat” joi Novoivanovka, recâștigând încet terenul cucerit de ucraineni în această vară. Se progresează paralel cu Tchassiv Yar, spre Kramatorsk. Presiunea continuă pe malul de est al râului Oskil, pe care forțele ruse încearcă să-l traverseze, până acum în zadar. Ochii se îndreaptă și spre sud, spre Robotyne de exemplu, unde armata lui Vladimir Putin ar putea fi tentată să lanseze un atac. O diversiune? Marți, a bombardat orașul Zaporizhia. Rușii caută să provoace apoplexia adversarului lor, explică o sursă militară franceză: că ucrainenii nu mai sunt capabili să facă față tuturor crizelor .

Risc ca liniile să cadă

Rușii nu accelerează, strict vorbind. Dar ucrainenii nu mai pot rezista , continuăm. Le lipsesc echipament, muniție și capacități structurale, cum ar fi apărarea aeriană. Ei nu pot să-i ajute pe soldații epuizați de pe front. Până acum, nu a existat nicio descoperire mare. Rușii înaintează metodic, compartiment de teren cu compartiment de teren , spun ei. Această metodă se datorează constrângerilor transparenței câmpului de luptă: orice concentrare de forțe este detectată și lovită. Rușii trimit mici unități să atace, să identifice pozițiile ucrainene, să bombardeze și să repete. 

De fapt, rușii nu accelerează. Dar ucrainenii nu mai pot rezista. Până acum, nu a existat niciu avans mare. Rușii înaintează metodic, compartiment de teren cu compartiment de teren

O sursă militară franceză

Potrivit Institutului pentru Studierea Războiului (ISW), care citează un general ucrainean, armata rusă poate efectua până la 30 de atacuri pe zi în regiunea Pokrovsk. Rezistența ucraineană ar putea ceda. Riscul nu mai este zero de a vedea o prăbușire a liniilor , avertizează sursa militară. În acest scenariu, rușii ar putea avansa brusc câțiva kilometri. Marile câmpii ucrainene unde au loc luptele și perioada de iarnă îi favorizează. Ucrainenii au puține soluții de rezervă.

40.000 de morți de la începutul războiului

Avansul rusesc este costisitor în vieți omenești: până la 1.500 de morți și răniți pe zi în noiembrie, potrivit NATO. Dar armata lui Putin reușește să recruteze 30.000 de soldați pe lună, ceea ce este suficient pentru a-și susține efortul. Pierderile ucrainene ar fi semnificativ mai mici , asigură șeful Alianței. Alți experți sunt mai rezervati. Rușii au puterea de foc , spun ei. Nivelul pierderilor ucrainene rămâne un tabu chiar dacă Volodymyr Zelensky a menționat cifra de 40.000 de morți de la începutul războiului. Oricum, ambele tabere sunt angajate într-o cursă contra cronometru, înainte de a-și epuiza resursele. Rusia are avantajul demografic și cinismul unui regim autoritar. Ca întotdeauna, apărarea ucraineană depinde de livrările de echipamente occidentale.

Răspunsurile ucrainene se limitează la câteva lovituri cu rachete și drone cu rază lungă de acțiune asupra bazelor sau infrastructurii energetice rusești. Dar, din cauza lipsei de stocuri sau a fricii de escaladare, Kievul nu pare să-și recapete inițiativa. În această săptămână, președintele Volodymyr Zelensky și-a îndemnat din nou partenerii să furnizeze o duzină de sisteme Patriot. De asemenea, șeful statului încearcă să negocieze cu partenerii săi condițiile garanțiilor de securitate care să permită Ucrainei să ia în considerare oprirea luptelor. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră