Emmanuel Macron va vizita miercuri locul de antrenament al unei brigăzi a armatei ucrainene, scrie Le Figaro
Cu câteva zile înainte de un summit crucial pentru Ucraina, organizat sâmbătă de susținătorii săi la Ramstein, în Germania, Franța ar dori să demonstreze că joacă un rol principal. Miercuri, președintele Republicii Emmanuel Macron trebuie să meargă pe teren să se întâlnească cu militarii ucraineni din Brigada 155 antrenați de armata franceză. Locația exactă a taberei de antrenament din estul Franței este ținută secretă din motive de securitate. De asemenea, șeful statului francez ar dori să scape de agitația politică într-un moment în care dezbaterile bugetare periculoase sunt pe cale să înceapă. Prin simpla sa prezență printre soldații care își vor risca viața, Emmanuel Macron speră fără îndoială să le amintească oamenilor de gravitatea problemelor.
La mai bine de doi ani și jumătate de la începutul războiului împotriva invaziei ruse și în timp ce frontul rămâne blocat, aliații Ucrainei caută cum să-și adapteze sprijinul. Acest lucru va fi discutat la Ramstein la fel cum va fi discutat „planul de victorie” al lui Volodymyr Zelensky . Între timp, Franța dorește să reamintească că își asumă partea din efort. În timpul vizitei președintelui ucrainean din iunie, aceasta s-a angajat să formeze „o brigadă” , adică un nivel de luptă mai mare decât cel al companiei. Experiența lunilor precedente și eșecul contraofensivei din 2023 au arătat limitele manevrelor ucrainene la sol. La rândul lor, forțele ucrainene criticaseră antrenamentul oferit de Occident, găsindu-l uneori deconectat de realitatea de pe terenul lor.
Brigada 155 va fi completă, sau aproape, și „bună de război” , adică plecând pe front complet echipată „în câteva luni” , explică Elysée. 2.300 de soldați vor fi astfel pregătiți pentru a constitui trei batalioane de infanterie și sprijinul acestora: inginerie, artilerie, recunoaștere și supraveghere sol-aer. Pentru a completa forța și a aduce brigada la 4.500 de oameni, alți soldați vor fi antrenați în Ucraina de armata ucraineană. Forța de muncă este formată din soldați cu experiență anterioară de luptă și alții fără.
Lupta cu „arme combinate”
Franța vrea să se concentreze pe o parte neglijată a antrenamentului: lupta „combinată”, adică care îmbină efectele și supravegherea. Training-ul este rezultatul „discuțiilor cu ucrainenii și al creării unui antrenament cât mai apropiat de condițiile în care sunt angajați în prezent” , continuă palatul Elysée. La plecare, brigada va fi complet echipată și echipată cu 128 de vehicule blindate frontale, 18 tunuri Caesar, 18 vehicule blindate de recunoaștere AMX10RC, 10 TRM-uri și 20 de posturi Milano. „Exercițiile și antrenamentul sunt construite cu faze succesive ”. O primă fază tehnică se referă la echipamentele transferate și la pregătirea managerilor. O a doua fază constă în pregătirea batalioanelor de infanterie, „deci mai multă integrare” . În sfârșit, o a treia fază se încheie cu „integrarea comună, adică a diferitelor capacități și exerciții la nivel de batalion, apoi la nivel de brigadă” . Franța este singura care oferă acest tip de formare. Formarea unei a doua brigăzi nu este planificată pentru moment. Acest antrenament implica foarte mult armata, care i-a dedicat 1.500 de soldați.
Chiar dacă contribuția Franței este marginală sau limitată față de sprijinul militar american,sau față de cea a altor state europene care consacră mai mult în volum sau proporție, sprijinul francez nu se limitează la brigada 155, Franța continuă să furnizeze muniție și în special bombe A2SM. De asemenea, este angajată în livrarea aeronavelor Mirage 2000 și în pregătirea piloților, după cum a confirmat ministrul forțelor armate Sébastien Lecornu într-un interviu acordat Sud-Ouest . Dispozitivele sunt adaptate pentru a putea efectua operațiuni aer-aer dar și aer-sol. Acestea ar putea fi livrate în Ucraina în prima jumătate a anului 2025. Totul va depinde de progresul pregătirii piloților.