Şi în atacul de la redacţia săptămânalului "Charlie Hebdo", din luna ianuarie, atentatorii au tras cu arme provenite din Balcani. Cu puţine zile în urmă, distrugerea unei celule teroriste kosovare în Italia şi Kosovo a scos la iveală un întreg depozit de armament, ascuns într-un sat din Kosovo.
De la războiul din fosta Iugoslavie, din anii '90 şi de la jefuirea arsenalului de armament albanez în anul 1997, comerţul ilegal cu armament este tot mai înfloritor, nu doar în Balcani. Arsenalul militar al fostelor state comuniste a ajuns de mult în occident. Preţurile variază. În timp ce în zona balcanică, un Kalaşnikov costă între 300 şi 500 de euro, în restul ţărilor acelaşi automat se vinde cu până la 2.000 de euro.
Un studiu, realizat de "Flemish Peace Institute" din Bruxelles, atestă că cea mai mare parte a armelor ilegale provine din statele balcanice. "Este vorba despre Serbia, Croaţia, Bosnia, Albania. Se poate spune că multe dintre aceste state au probleme serioase cu traficul ilegal de armament", declară unul din autorii studiului, Nils Duquet. "Sunt arme rămase, după războaiele din Balcani, în posesia oamenilor". În Balcanii de Vest predomină armele ilegale, în detrimentul celor legale.
Citiți mai multe despre acest comerț la dw.de.