Aragazele si sobele cu gaz încalcă limitele de poluare a aerului în case și cresc riscul ca copiii să dezvolte probleme de sănătate, potrivit unui nou studiu, conform EuronewsGreen
Autoritățile americane iau în considerare interzicerea aragazelor si noilor sobe cu gaz, în lumina cercetărilor care susțin că acestea sunt legate de unul din opt cazuri de astm la copil, scrie Bloomberg.
Pentru mulți bucătari de restaurante și bucătari amatori, gazul a fost mult timp combustibilul ales pentru gătitul pe plită. Pregătirea alimentelor la flacără liberă este o experiență mai rapidă și mai receptivă decât încălzitoarele electrice sau cu inducție. Dar această poveste de dragoste cu gazul s-ar putea să se încheie în fața dovezilor tot mai mari ale amenințării pe care o reprezintă pentru sănătatea publică și climat.
Un studiu a constatat că locuitorii din sudul Californiei care folosesc plite cu gaz sunt expuși în mod obișnuit la niveluri de dioxid de azot și formaldehidă care depășesc pragurile de siguranță stabilite de autoritățile americane. Problema este mai gravă în casele mai mici, fără ventilație adecvată. „S-ar putea argumenta că riscul asociat cu o sobă cu gaz este probabil mai mare decât locuirea într-un oraș poluat”, spune Steffen Loft de la Universitatea din Copenhaga, Danemarca.
Raportul ONG-ului pentru eficiență energetică CLASP, Alianța Europeană pentru Sănătate Publică (EPHA) și Organizația Olandeză pentru Cercetare Științifică Aplicată (TNO) sugerează că gătitul cu gaz fără ventilație determină nivelurile de dioxid de azot (NO2) din interior să depășească în mod regulat recomandările OMS privind calitatea aerului și Standardele UE de poluare .
Cuptoarele cu gaz produc, de asemenea, monoxid de carbon, particule ultrafine și alți poluanți care pot provoca efecte grave asupra sănătății copiilor, în special afecțiunile pulmonare, a descoperit TNO.
Peste 700.000 de cazuri de astm la copii în Uniunea Europeană (UE) în ultimul an au fost legate de gătitul cu gaz acasă, se arată în raport. Această cifră reprezintă aproximativ 7% din toate cazurile de astm la copiii din UE.
Aproximativ 100 de milioane de oameni din UE folosesc aragazul cu gaz, inclusiv mai mult de jumătate din toate casele din Italia, Olanda, România și Ungaria.
Grupurile de sănătate se tem că criza energetică din Europa ar putea înrăutăți această situație, deoarece oamenii reduc ventilația pentru a economisi căldură și bani.
Mașinile de gătit cu gaz eliberează „tot atâția poluanți ca fumatul pasiv”
„Oamenii își petrec cea mai mare parte a timpului în interior. Calitatea aerului din interior poate avea un impact major asupra sănătății și bunăstării noastre”, spune CEO CLASP, Christine Egan.
„Puțini oameni sunt conștienți de riscurile dăunătoare prezentate de aparatele de gătit pe gaz – gătirea cinei vă poate expune la atât de mulți poluanți precum fumatul pasiv.”
„Aparatele de gătit pe gaz au nevoie de etichete de avertizare pentru sănătate, cum ar fi pachetele de țigări”, continuă ea, adăugând că „oficiații UE au obligația să ia în considerare aceste riscuri pentru sănătate”.
Asociația Medicală Americană a remarcat recent că sobele cu gaz cresc poluarea aerului casnic, plus riscul - și severitatea - astmului bronșic în copilărie.
Cercetările anterioare au legat, de asemenea, utilizarea gazelor la domiciliu cu tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) la copiii mici și cu impactul negativ asupra sistemelor respiratorii și nervoase ale adulților.
Autorii raportului se tem că creșterea vertiginoasă a prețurilor la petrol și gaze alimentată de războiul din Ucraina ar putea agrava problema.
„Ne temem că calitatea aerului din interior ar putea deveni deosebit de proastă în această iarnă în casele care folosesc aragaz, deoarece oamenii reduc ventilația și evită deschiderea ferestrelor pentru a economisi căldură și bani în timpul crizei energetice”, spune directorul general al EPHA, dr. Milka Sokolović.
„Cu mai puține schimburi de aer cu exteriorul, este din ce în ce mai important să abordăm sursele de poluare a aerului din interior, cum ar fi sobele cu gaz.”
Ar trebui guvernele să intervină pentru a avertiza despre pericolele cuptoarelor cu gaz?
Confruntându-se cu daunele asupra sănătății și mediului cauzate de arderea combustibililor fosili, dr. Sokolović spune că guvernele au „responsabilitatea” de a pune în aplicare cadre care ar putea ajuta gospodăriile să treacă de la gaze la gătit „electric curat”.
CLASP și EPHA susțin că oficialii UE sunt „obligați” să ia în considerare sănătatea atunci când reglementează, dar că standardele interne actuale privind aragazele nu reușesc să facă acest lucru.