Ar putea Biden să ne târască în al treilea război mondial?

28 Mar 2022
Ar putea Biden să ne târască în al treilea război mondial?

In timpul vizitei sale in Europa, Joe Biden a facut trei gafe potențial declanșatoare de al treilea război mondial în tot atâtea zile. Este amuzant, tragic și alarmant în același timp, scrie un editorial din The Spectator.

Vreau punctul tău de vedere, Joe”, i-a spus odată Barack Obama vicepreședintelui său Joe Biden. „Vreau doar în trepte de zece minute, nu în trepte de 60 de minute”.

Obama a înțeles cel mai mare defect al lui Biden – gura vorbește fara el. Este o bombă incendiară verbală care amenință mereu că va exploda.

In acest weekend Biden a făcut-o din nou. În timp ce și-a încheiat discursul înflăcărat din Polonia împotriva lui Vladimir Putin și a autocrației, el a concluzionat: „Pentru numele lui Dumnezeu, acest om nu poate rămâne la putere”.

Casa Albă, în ceea ce este acum o rutină familiară, a emis o clarificare rapidă. Președintele nu a cerut „schimbare de regim” la Moscova. Chiar dacă sună mult că și cum ar fi făcut-o. „Ideea președintelui a fost că lui Putin nu i se poate permite să exercite putere asupra vecinilor săi sau asupra regiunii”, se spune în declarație. Ah.

Aceasta a fost a treia gafă potențial declanșatoare de al treilea război mondial a lui Biden în tot atâtea zile. Joi, la summitul G7, el a spus presei că, dacă Rusia ar folosi arme chimice, țara sa va „răspunde”. Chiar a vrut să spună că SUA ar încălca dreptul internațional dacă Rusia ar face-o? Trebuie doar să sperăm că nu a făcut-o.

Vineri, vorbind în fația regimentului 82nd Airborne despre Ucraina, Biden a spus: „Veți vedea când veți fi acolo – unii dintre voi au fost acolo”. Acesta a fost o specială Biden: o gafă care eșuează pe două niveluri, deoarece comandantul șef nu doar că a sugerat că trupele americane sunt pe cale să fie trimise în zona de război – în contradicție directă cu politica guvernului său – el a reușit și să dea de înțeles că forțele sale operaseră deja în secret acolo.


Cu Biden este ușor să dăm vina pe bătrânețe pentru aceste stângăcii: are 79 de ani, a avut două anevrisme cerebrale și acum prezintă o serie de semne de senilitate incipientă. Dar adevărul mai ciudat despre Biden este că el a avut întotdeauna o capacitate aproape supranaturală de a spune nu doar lucrul greșit, ci și cel mai rău lucru. A fost numit „mașina de gafe” cu mult înainte ca oamenii să înceapă să întrebe dacă totul e în regulă acolo sus.

Apariția senilității a redus periculozitatea cuvintelor lui Biden. Conferințele sale de presă sunt strâns controlate în aceste zile. Discursurile sale tind să fie scurte. Se bazează pe un teleprompter. Cu toate acestea, reușește să se îndepărteze de curs. A-l vedea cum articulează politica SUA în timpul unei crize este ca și cum ai vedea un bețiv care încearcă să conducă o mașină de curse puternică în jurul unei piste. Știi unde trebuie să meargă și te rogi să ajungă acolo pentru binele tuturor. Este amuzant, tragic și alarmant în același timp.

Desigur, ar putea exista un avantaj strategic în ambiguitatea lui geriatrică. Nu este chiar teoria nebunului în diplomația relațiilor internaționale; mai mult teoria-gaga a diplomaţiei. Dacă nu este clar dacă Comandantul-Șef are idee ce spune, dușmanii lumii libere ar putea să nu știe cum să reacționeze.

Dar teoria nebunului – așa cum a fost practicată de președintele Richard Nixon în Războiul Rece și puțin de Donald Trump în singurul său mandat – cere ca un lider să fie imprevizibil, de temut pentru că pare capabil de orice. Problema cu Biden este că pașii lui greșiți sunt prea previzibili. Toată lumea știe că el nu știe ce face. Sau, ca să-l citez din nou pe Barack Obama: „Nu subestima capacitatea lui Joe de a dărâma lucrurile”.

Sursa: Freddy Gray în The Spectator

Alte stiri din Externe

Ultima oră