Biden compară curajul ucrainenilor cu cel al chinezilor din Tiananmen

26 Mar 2022
Biden compară curajul ucrainenilor cu cel al chinezilor din Tiananmen

Președintele american Joe Biden, într-o vizită oficială în Polonia, pe flancul estic al NATO, a lăudat vineri curajul poporului ucrainean care, potrivit acestuia, amintește de evenimentele din Piața Tiananmen din 1989 și a repetat că Vladimir Putin a fost un „criminal de război”, scrie AFP citata de La Libre.

„Când vezi o femeie de treizeci de ani stând în fața unui tanc cu un pistol (...), dacă vorbim de Piața Tiananmen, este Piața Tiananmen chiar și mai importantă, a apreciat președintele american, lăudând „curajul” și „reziliența” poporului ucrainean.

În engleză, Joe Biden a facut un joc de cuvinte când a vorbit despre „Tiananmen square squared”, Un Tienanmen la pătrat

Președintele SUA vorbea la Rzeszow, în sudul Poloniei, la 80 de km de granița cu Ucraina, unde a mers în prima zi a vizitei sale în Polonia, neputând să vadă „cu ochii săi” ravagiile conflictului din Ucraina.

„Criminal de război, cred că da”
De asemenea, pentru a doua oară l-a numit pe președintele rus Vladimir Putin „criminal de război”.

Adresându-se la o întâlnire privind situația umanitară cu omologul său polonez, Andrzej Duda, președintele american a spus: „cel mai important lucru pe care îl putem face (...) este să menținem unitatea democrațiilor în hotărârea și eforturile noastre de a reduce devastarea provocată de un om care cred că este un criminal de război. Și cred că vom îndeplini și criteriile legale (ale definiției respective).

Guvernul SUA, pe 23 martie, deja „stabilise oficial că membrii forțelor ruse au comis crime de război în Ucraina”, potrivit secretarului de stat Antony Blinken.

La Rzeszow, Joe Biden și-a început vizita cu o întâlnire cu soldații celei de-a 82-a divizii aeriene americane.

Această divizie, ultima care a părăsit Afganistanul vara trecută, face parte din forțele desfășurate pe flancul estic al NATO pentru a consolida prezența militară americană în fața invaziei Rusiei asupra Ucrainei.

„Bătălia dintre democrații și autocrații”
„Comandantul șef” al forțelor armate americane a glumit cu soldații care se tundeau.

Apoi Joe Biden, în costum și cămașă cu dungi, dar fără cravată, s-a așezat printre soldații în oboseală într-o sală de mese, să mănânce o felie de pizza.

„Mulțumesc, mulțumesc, mulțumesc”, le-a repetat de câteva ori militarilor prezenți.

„Sunteți în centrul unei bătălii între democrații și autocrații”, a spus Joe Biden într-un scurt discurs. "Ceea ce faci contează, contează cu adevărat."

El a participat apoi la o întâlnire cu președintele polonez Andrzej Duda cu privire la situația umanitară din și în jurul Ucrainei.

„Prezența dumneavoastră aici este o mare dovadă a unității din cadrul Alianței Nord-Atlantice, a sprijinului extraordinar, precum și a importanței pe care Statele Unite o au pentru stabilitatea păcii mondiale”, a spus acesta din urmă omologului său american.

Președintele american a zburat apoi la Varșovia. El va avea discuții sâmbătă cu liderii polonezi și o vizită la un centru de primire pentru refugiații ucraineni, care se revarsă în Polonia.

Biden trebuie să țină în sfârșit un discurs sâmbătă pe care Casa Albă îl promite „major”.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră