Ar fi putut fi prevenită invazia Ucrainei de către Rusia? Așa crede fostul șef NATO

10 Oct 2024
Ar fi putut fi prevenită invazia Ucrainei de către Rusia? Așa crede fostul șef NATO

Jens Stoltenberg s-a aplecat asupra trecutului și viitorului alianței militare într-un interviu cu Politico

 În ultima sa zi ca secretar general al NATO, după 10 ani în muncă, Jens Stoltenberg nu a vrut să se uite înapoi. Dar într-un interviu acordat Revista POLITICO, el nu s-a putut abține să nu împărtășească un mare regret: că Occidentul nu a intervenit cu mai multă forță în numele Ucrainei, după ce Rusia a început să "muște" pentru prima dată din teritoriul său în 2014.

„Dacă am fi livrat o parte din armele pe care le-am livrat după 2022, este posibil să fi prevenit de fapt războiul”, a spus el.

Altfel Stoltenberg nu a împărtășit nicio nemulțumire și a evitat să critice vreun membru al alianței, chiar dacă este ferm convins că se poate face mult mai mult pentru a ajuta Ucraina.

Este genul de abordare care l-a făcut pe politicianul norvegian în vârstă de 65 de ani să fie apreciat de (majoritatea) aliaților. Rareori iese din linie, ceea ce este cheia pentru o alianță militară care se desfășoară pe bază de consens, nu pe lupte deschise între oponenți.

De asemenea, a depus eforturi pentru a-și consolida moștenirea ca al doilea cel mai longeviv șef din istoria NATO, luând un rol mai asertiv în ultimele sale luni în planul de a oferi mai mult ajutor Ucrainei anul viitor. El s-a asigurat, de asemenea, că SUA vor transfera o parte din mecanismul de transfer de arme pentru Ucraina în controlul NATO, asigurând un grad de stabilitate, astfel încât Donald Trump să nu poată anula totul printr-un tweet dacă se întoarce la Casa Albă.

Dar chiar și în privința lui Trump, care a fost extrem de sceptic față de NATO, Stoltenberg a refuzat să speculeze. Și în interviul, ultimul său înainte de a demisiona, el i-a îndemnat pe aliații europeni să nu creeze „profeții care se împlinesc pe sine”.

  • Azi e ultima ta zi. Cum se simte?

Este un sentiment ciudat. Este timpul să plecăm, iar NATO va fi pe mâini sigure și bune cu viitorul secretar general, Mark Rutte. Dar, în același timp, îmi va fi dor de NATO. A fost un privilegiu să slujesc. Am oameni aici de care îmi vor lipsi, dar asta face parte din viață.

Și, să fiu sincer, am demisionat înainte și am avut același tip de senzație de a păși în gol. Pentru că am demisionat din funcția de ministru [norvegian] al finanțelor în 1997 și am simțit că acesta a fost sfârșitul carierei mele profesionale, iar apoi am avut același sentiment când am demisionat din funcția de prim-ministru. Așa că am mai făcut-o înainte și de fiecare dată este puțin dificil, dar de fiecare dată, ceva nou și incitant se va întâmpla în viitor. [De fapt, el a fost numit marți noul președinte al Conferinței de securitate de la München.]

Ei bine, nu a fost o mare surpriză. Cererile din scrisoare au fost în conformitate cu ceea ce Rusia a formulat mai devreme în diferite întâlniri. Desigur, pentru NATO nu a fost posibil să spună că am închis magazinul NATO — nu numai pentru Ucraina, ci și pentru Finlanda și Suedia. Ei vor să oprim orice extindere ulterioară. A garanta ca nu va exista nicio prezență militară a NATO în partea de est a alianței ar însemna introducerea unui fel de membru NATO de clasa întâi și a doua.

În ciuda acestui fapt, am fost de fapt dispuși să ne așezăm și am avut o întâlnire în Consiliul NATO-Rusia în ianuarie 2022, pentru că am crezut că este important să facem tot ce putem pentru a avea un proces politic, diplomatic, pentru a încerca să prevenim războiul.

Și când am intrat [în funcție] în 2014, una dintre sarcinile mele principale a fost să încerc să întăresc dialogul politic cu Rusia. Dar, desigur, ceea ce am văzut de-a lungul anilor, și mai ales în toamna lui 2021 și începutul lui 2022, a fost că spațiul pentru dialogul politic era extrem de mic.

  • Europa și SUA s-au despărțit în mod repetat în timpul războiului Rusiei împotriva Ucrainei - din cauza tancurilor, apoi a rachetelor, apoi a F16-urilor, acum a atacurilor cu rază lungă. Care discuție a fost cea mai grea pentru tine?

Cea mai grea discuție a fost, într-un fel, înainte de invazie. Războiul nu a început în 2022, a început în 2014, atât cu anexarea ilegală a Crimeei, dar și când Rusia a intrat în estul Donbasului în vara lui 2014. Și aliații NATO au oferit un anumit sprijin Ucrainei. Îmi amintesc că una dintre primele mele vizite a fost de fapt la Yavoriv, ​​o unitate de antrenament NATO pentru Ucraina, în 2015. Am muncit din greu pentru a încerca să-i conving pe aliații NATO să facă mai mult, să ofere mai mult sprijin militar, mai mult antrenament. Unii aliați au făcut-o, dar a fost relativ limitat și asta a fost foarte dificil timp de mulți ani, deoarece politica din NATO a fost ca NATO să nu ofere sprijin letal Ucrainei.

„Continuu să cred că dacă am fi înarmat Ucraina mai mult după 2014, am fi putut împiedica Rusia să invadeze”.

  • Deci liniile roșii de atunci sunt similare cu liniile roșii pe care le avem acum?

Ei bine, există câteva paralele. Pe de altă parte, cred că trebuie să recunoaștem că aliații NATO au oferit un sprijin fără precedent, mult mai mult sprijin decât credea oricine în 2022 sau înainte de invazie: HIMARS, rachete de croazieră, tancuri de luptă avansate, Leopard și Abrams și F16 - un enorm cantitatea de muniție și artilerie. Dar, desigur, există o discuție în curs de desfășurare acum despre restricțiile privind utilizarea armelor livrate de NATO, sau a armelor aliaților NATO, pe teritoriul Rusiei.

Poziția mea este că acesta este un război de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Aceasta este o încălcare flagrantă a dreptului internațional. Potrivit dreptului internațional, Ucraina are dreptul la autoapărare, iar dreptul la autoapărare include dreptul de a lovi ținte militare legitime pe teritoriul agresorului, Rusia. Salut că unii aliați nu au restricții, cu excepția faptului că trebuie să fie în limitele dreptului internațional. Și alții și-au slăbit de fapt restricțiile privind utilizarea armelor.

  • Candidatul la președinția SUA, Donald Trump, l-a ironizat recent pe președintele Ucrainei Volodymyr Zelenskyy drept „cel mai mare vânzător din istorie”. Ai mai avut de-a face cu Trump – care crezi că este strategia lui aici?

Voi fi foarte atent să speculez despre asta.

Ceea ce voi spune este că oricine va fi ales președinte al Statelor Unite în noiembrie, este important ca aliații europeni să se angajeze cu Statele Unite pentru a se asigura că ei continuă să sprijine Ucraina, deoarece este în interesul securității tuturor ca Ucraina să prevaleze ca națiune suverană și independentă în Europa. Îmi amintesc că am discutat despre Javelins, armele antitanc și, de fapt, președintele de atunci Trump a luat decizia de a furniza Javelins [Ucrainei].

  • Deci ceea ce spune Trump este diferit de ceea ce face el?

Din nou, nu voi specula. Să vedem. Dar cel mai important lucru este că oricine este ales, este important ca aliații europeni să nu creeze profeții care se împlinesc singure, ci de fapt facem tot ce putem pentru a ne asigura că SUA continuă să sprijine Ucraina.

  • Trump spune că va face ca Ucraina să negocieze în 24 de ore dacă va câștiga alegerile. Acest lucru pare să submineze eforturile de a se asigura că Ucraina este în cea mai bună poziție strategică și militară înainte de a intra în negocieri.

În primul rând, cu toții ne dorim să se încheie acest război, dar știm și că cel mai rapid mod de a pune capăt unui război este pierderea unui război. Dar asta nu va aduce pace. Va aduce ocuparea Ucrainei.

Prin urmare, provocarea este de a pune capăt războiului într-un mod în care Ucraina continuă ca națiune suverană, independentă și singura modalitate de a ajunge la aceasta este să se asigure că Rusia înțelege că nu își poate atinge obiectivele pe câmpul de luptă.

Nu cred că îi putem schimba pe Putin, dar cred că îi putem schimba calculul, că el realizează că costul continuării războiului este prea mare. Acesta este mesajul meu către Statele Unite și acesta este, de asemenea, ceea ce noi, toți, ar trebui să transmitem foarte clar Statelor Unite după alegeri.

  • Mulți sunt aliați care ating acum ținta NATO de a cheltui 2% din PIB pentru apărare. Este suficient de bun?

În primul rând, trebuie să recunoaștem progresele enorme pe care le-au făcut aliații. În 2014, trei aliați au cheltuit 2% din PIB sau mai mult pentru apărare. Acum, 23 de aliați au atins această țintă, iar unii sunt semnificativ peste 2%, cum ar fi Polonia, țările baltice, Marea Britanie, Statele Unite. Deci asta e vestea bună.

Și dacă ne uităm la aceste ținte de capacitate, așa cum le numim în NATO, este evident că pentru majoritatea aliaților, va fi imposibil să livreze acele forțe fără a cheltui mult mai mult. Nu sunt dispus să pun un număr anume pentru asta, pentru că a fost foarte mult despre modul în care își organizează propria apărare. Pentru unii aliați, au conscripție, alții nu. Nivelul costurilor variază. Deci nu avem cum să avem un anumit număr. Dar când vedem ambiția asupra căreia ne-am convenit pentru pregătirea forțelor pe baza planurilor noastre de apărare, este evident că trebuie să fie semnificativ mai mare de 2 la sută.

Germania și țările baltice spun că un atac rus ar putea avea loc în doar cinci ani. Care este evaluarea ta?

În primul rând, nu vedem nicio amenințare militară iminentă împotriva vreunui aliat al NATO. În al doilea rând, vedem că, pentru capacitatea militară a Rusiei, aproape toate forțele terestre sunt acum dedicate războiului din Ucraina și va dura timp până vor fi capabile să construiască asta. Pe de altă parte, ei și-au transformat economia într-o economie de război, așa că produc o mulțime de arme și muniție. Când războiul se va termina în Ucraina, această capacitate — capacitatea de producție — va fi în continuare acolo.

Nu sunt dispus să intru într-o discuție despre exact câți ani înainte ca Rusia să aibă din nou toată puterea. Ceea ce pot spune este că nu ar trebui să vorbim de parcă ar fi inevitabil ca Rusia să atace. NATO este acolo pentru a preveni asta. Scopul NATO nu este de a duce un război, ci este de a preveni războiul. Și am reușit să facem asta pe tot parcursul Războiului Rece, timp de 75 de ani, pentru că avem, în fiecare zi, 24/7, o descurajare credibilă.

  • Care este cea mai mare afacere a ta neterminată când pleci de la Bruxelles?

Nu am o listă cu așa ceva, dar, desigur, războiul din Ucraina continuă și este sfâșietor să vezi toată suferința, toți oamenii care sunt uciși și toate pagubele pe care rușii le-au provocat.

În același timp, sunt încrezător că, prin deciziile pe care le-am luat la summitul NATO din [iulie] — am creat structurile care să ofere Ucrainei un sprijin mai previzibil și pe termen lung, cu angajamentul financiar pentru Ucraina din partea aliaților NATO. — NATO va continua să fie cel mai important susținător al Ucrainei. Nouăzeci și nouă la sută din sprijinul militar acordat Ucrainei provine de la aliații NATO. Deci, desigur, ar fi fost grozav să fi văzut sfârșitul războiului. Dar, în același timp, sunt absolut sigur că avem structura pentru a continua să o susținem.

  • Deci Mark Rutte va fi un Secretar General mai bun decât tine?

Sunt absolut sigur că Mark Rutte are toate calitățile pentru a fi un secretar general perfect și grozav și cred că este o putere a națiunilor democratice și a instituțiilor democratice precum NATO pe care o schimbăm la vârf. Face parte din ceea ce face ca NATO să fie puternică, că schimbăm conducerea.

Alte stiri din Externe

Ultima oră