Antarctica își mărește stratul de gheață pentru prima dată în ultimele decenii – o posibilă pauză în topirea calotei glaciare

04 Mai 2025
Antarctica își mărește stratul de gheață pentru prima dată în ultimele decenii – o posibilă pauză în topirea calotei glaciare

Pentru prima dată în ultimele decenii, calota glaciară a Antarcticii a înregistrat un câștig net de masă între 2021 și 2023, potrivit unui studiu recent publicat în Science China Earth Sciences și relatat de Fox News. Creșterea, atribuită unor ninsori neobișnuit de abundente în Antarctica de Est, a fost suficientă pentru a încetini temporar creșterea nivelului mărilor la nivel global. Această evoluție surprinzătoare nu anulează riscurile climatice pe termen lung, dar ar putea influența scenariile climatice imediate.Calota glaciară a Antarcticii a înregistrat un câștig net de masă între 2021 și 2023, o schimbare dramatică față de tendințele din ultimele decenii. Patru bazine glaciare-cheie din Antarctica de Est au înregistrat o creștere semnificativă datorită unei creșteri anormale a cantităților de ninsoare. Potrivit datelor satelitare, acest câștig de masă a contribuit temporar la încetinirea ritmului de creștere a nivelului mării la nivel global.

Un studiu publicat în această săptămână în revista Science China Earth Sciences arată că între 2021 și 2023, calota glaciară a Antarcticii (AIS) a cunoscut un câștig record de masă, în special datorită creșterii neobișnuite a precipitațiilor. Fenomenul este cu atât mai important cu cât se manifestă în Antarctica de Est, o regiune în care patru mari bazine glaciare prezentau anterior semne de destabilizare.

Datele din satelit confirmă creșterea masei de gheață

Cercetătorii de la Universitatea Tongji și alte instituții au analizat datele din satelit obținute prin misiunile GRACE și GRACE-FO, care măsoară variațiile gravitației Pământului pentru a detecta modificări ale masei gheții. Între 2011 și 2020, calota pierdea aproximativ 142 de gigatone de gheață pe an, dar între 2021 și 2023 tendința s-a inversat, înregistrându-se un câștig de aproximativ 108 gigatone pe an – o revenire istorică.

Această creștere a fost suficientă pentru a compensa temporar creșterea nivelului mărilor cu aproximativ 0,3 milimetri pe an în aceeași perioadă.

Cele mai mari creșteri au fost în bazinele glaciare instabile anterior

Cele mai mari câștiguri de masă s-au înregistrat în regiunile Wilkes Land și Queen Mary Land din Antarctica de Est, în special în bazinele glaciare Totten, Denman, Moscow University și Vincennes Bay. Între 2011 și 2020, aceste ghețari pierdeau masă din cauza topirii la suprafață și a accelerării scurgerii gheții spre ocean, însă în ultimii ani au arătat semne de recuperare.

O tendință care ar putea fi temporară

Cercetătorii avertizează că acest câștig nu înseamnă sfârșitul crizei climatice. Fenomenul este legat de tipare meteorologice anormale care ar putea fi temporare.

Calota glaciară a Antarcticii conține peste jumătate din rezervele de apă dulce ale planetei și este unul dintre principalii factori de creștere a nivelului mărilor, alături de topirea gheții din Groenlanda și dilatarea termică a oceanelor. Această perioadă de creștere neașteptată reamintește cât de dinamice și sensibile sunt regiunile polare la schimbările climatice. Dacă condițiile se vor menține, previziunile privind creșterea nivelului mărilor pe termen scurt ar putea fi revizuite. Totuși, majoritatea oamenilor de știință cred că această revenire este probabil temporară, dacă nu va fi susținută de tendințe climatice mai largi.

Sursa: Acest articol are la bază studiul evaluat de experți „Spatiotemporal mass change rate analysis from 2002 to 2023 over the Antarctic Ice Sheet and four glacier basins in Wilkes-Queen Mary Land”, publicat în 19 martie 2025 în revista Science China Earth Sciences. Reportaj realizat din Los Angeles.

Alte stiri din Externe

Ultima oră