Rogozov avea numai 27 de ani la acea vreme și era singurul medic din grupul celor 30 de persoane plecate la baza antarctică sovietică.
În dimineața zilei de 29 aprilie 1961, Rogozov a început să se simtă rău: febră, frisoane, stare de slabiciune și durere acută în partea dreapta, sub abdomen. Semne clare ale unei apendicite acute.
Rogozov a încercat să se trateze cu diverse medicamente, însă niciun tratament nu a funcționat.
Starea tânărului era din ce în ce mai gravă și, dacă nu era operat cât mai repede, medicul de 27 de ani risca să moară din cauza peritonitei.
Iarna polară făcea imposibil transportul său cu un elicopter sau prin zăpadă, așa că Rogozov a decis să se opereze singur. A fost prima oară (și poate ultima, cel puțin până în prezent) în istoria medicinei, când un chirug și-a făcut sieși o astfel de operație.
"Nu am dormit toată noaptea, mă doare ca naiba! Un viscol îmi biciuie sufletul, iar singura mea șansă este să mă operez singur. E aproape imposibil, dar nu pot renunța", scria Rogozov în jurnalul său.
Rogozov a decis să se opereze, iar intervenția chirurgicală a durat o oră și 45 de minute. A folosit novocaina pentru o anestezie locală, apoi cu un bisturiu a deschis abdomenul și a scos apendicele. După o jumătate de oră, au apărut stări de slăbiciune și de greață, dar Rogozov a rezistat.
"Am lucrat fără mănuși. Mi-a fost greu să văd unde operez, dar o oglindă m-a ajutat să privesc. M-am ajutat foarte mult de atingere. Sângerarea mi-a cauzat probleme. Am deschis peritoneul și am tăiat un intestin din greșeală, pe care a trebuit să-l cos. La fiecare 4-5 minute mi-am luat un timp de odihnă de 20-25 de secunde. În cele din urmă am găsit apendicele și l-am scos. Am observat cu groaza ca în doar o zi ar fi explodat si...", scria Rogozin.
Medicul de 27 de ani s-a cusut singur, a luat antibiotice, iar temperatura corpului a început să scadă și să revină la normal după cinci zile de la operație.
După un an ...
...în 29 mai 1962, grupul de exploratori a fost recuperat și adus la Leningrad, iar Rogozov s-a întors la muncă, în cadrul Departamentului de Chirurgie Generală de la Institutul Medical First. Leonid Rogozov a continuat să lucreze ca medic în diverse spitale din Rusia, iar din 1986 până în 2000 a fost șeful secției de chirurgie al spitalului de plămâni din Sankt Petersburg.
Rogozov a decedat in 2000, din cauza unui cancer pulmonar.
Rogozov a decedat in 2000, din cauza unui cancer pulmonar.