Angela Merkel „nu regretă absolut nimic” din politica sa energetică față de Rusia: "Rusia a fost un furnizor de energie de încredere"

13 Oct 2022
Angela Merkel „nu regretă absolut nimic” din politica sa energetică față de Rusia: "Rusia a fost un furnizor de energie de încredere"

Fostul cancelar german Angela Merkel a declarat joi că nu regretă politica energetică urmată în cei 16 ani în care a fost la putere, scrie Sud Info.

„Din perspectiva vremii, era foarte rațional și de înțeles să se aprovizioneze cu gaz de rețea, inclusiv din Rusia, care era mai ieftin decât GNL (gaz natural lichefiat, nota editorului) din alte regiuni ale lumii”, a spus ea într-o conferință de presă în Lisabona.

„Chiar și în timpul Războiului Rece, Rusia a fost un furnizor de energie de încredere”, a adăugat doamna Merkel, care a vizitat capitala portugheză în calitate de președinte al juriului pentru un premiu dedicat eforturilor de atenuare și adaptării la schimbările climatice.

„Nu regret absolut niciuna din deciziile luate”, a subliniat ea, spunând, de asemenea, că „nu m-am răzgândit” cu privire la abandonarea energiei nucleare.

De la invazia rusă a Ucrainei din februarie, fostul premier de centru-dreapta a fost acuzat că a sporit dependența Europei de energia rusă, inclusiv prin promovarea construcției gazoductului Nord Stream 2, în ciuda rezervelor partenerilor săi europeni și americani.

Succesorul său, Olaf Scholz, a susținut, la rândul său, că Germania „s-a bazat prea mult și prea unilateral pe aprovizionarea cu energie din Rusia”.

Merkel a recunoscut totuși că războiul din Ucraina a schimbat situația. „Acest atac brutal din Rusia a adus o schimbare, este o ruptură. Și, desigur, noul guvern trebuie să se ocupe de asta și o face”, a spus ea.

Alte stiri din Externe

Ultima oră