Analiză Financial Times: Cum va afecta mobilizarea din Rusia războiul din Ucraina?

26 Sep 2022
Analiză Financial Times: Cum va afecta mobilizarea din Rusia războiul din Ucraina?

Kievul se așteaptă să apară noi recruți peste două luni, dar Moscova se confruntă cu obstacole de pregătire și logistică, scrie Financial Times

Imaginile cu recruți beți care se ceartă și se clătină în timp ce pleacă spre armata rusă sugerează că Vladimir Putin ar putea avea dificultăți în a crea forțe de luptă eficiente pentru războiul din Ucraina prin mobilizarea sa „parțială”.

Oficialii și analiștii ucraineni și occidentali sunt sceptici cu privire la capacitatea pe termen scurt a Rusiei de a transforma recruții adesea reticenți – a căror experiență militară anterioară este scurtă, veche de decenii sau inexistentă – într-o nouă capacitate ofensivă.

Dar Rusia și-ar putea trimite noii recruți după câteva săptămâni scurte de antrenament pentru a consolida pozițiile defensive în sudul și estul Ucrainei.

Strategia ar cere, la rândul său, Ucrainei să folosească mai multă forță militară și armament în eforturile sale de a relua teritoriul și de a câstiga conflictul.

„Desigur, este o veste proastă pentru noi”, a spus un membru al forțelor teritoriale de apărare ale Ucrainei. „Chiar dacă [recruții ruși] nu au motivație, vor avea o armă.”

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat că Moscova încearcă să mobilizeze 300.000 de oameni dintr-un total eligibil de 25 de milioane, dar analiştii spun că criteriile largi din ordin înseamnă că numărul eventual ar putea fi mult mai mare.

Acești militari ar da un impuls semnificativ trupelor ruse rămase pe prima linie. Moscova a dislocat 180.000 de oameni la începutul campaniei militare în februarie și se estimează că de atunci au existat aproximativ 80.000 de morți și răniți, potrivit SUA. Ucraina, care a declarat mobilizarea totală, are un număr total de trupe între 700.000 și 1 milion.

Kievul se așteaptă ca noii militari ruși să apară în prima linie în termen de șase săptămâni.

„În prima etapă, probabil într-o lună și jumătate, inamicul intenționează să finalizeze întregul pachet de unități și unități militare implicate în ostilitățile de pe teritoriul Ucrainei”, a declarat generalul de brigadă Oleksiy Gromov, membru al Statul major al Ucrainei. De asemenea, Rusia ar putea trimite recruți la granița sa pentru a elibera trupele armatei regulate desemnate anterior acolo, a spus el.

Într-o a doua etapă, Rusia va căuta să creeze noi „formațiuni militare combinate” însoțite de unități de artilerie și rachete, a prezis el, adăugând însă că lipsa specialiștilor militari înseamnă că acest proces va dura „mult timp”.

„O opțiune ar putea fi să fie folosiți ca infanterie pentru a stabiliza unitățile sparte pe linia frontului, unde nu vor fi foarte utili”, a spus Dara Massicot, cercetător senior în politici la Rand Corporation, un think-tank din SUA.

„O altă opțiune ar putea fi atribuirea acestui prim val de trupe mobilizate unor sarcini mai puțin complexe, departe de linia frontului în teritoriile ocupate, pentru a elibera alte forțe ruse pentru luptă – astfel de sarcini ar putea include suport logistic, de exemplu șoferi sau gestionarea ordonanțelor, sau echiparea punctelor de control.”

Rusia s-ar frământa între a trimite recruți neantrenați și nepregătiți în prima linie pentru a-și susține forțele sau folosirea timpului și a echipamentelor pentru a conduce tabere de antrenament, a declarat un înalt oficial occidental.

„Întăriri de foarte slabă calitate în curând sau o forță mai bine pregătită mai târziu”, a spus oficialul, adăugând că probabil Rusia nu are veterani de luptă pe care i-ar putea scuti pentru a-i antrena în mod adecvat pe noii recruți.

Rusia nu are o rezervă permanentă considerabilă în sensul vestic al forțelor pregătite în mod regulat alocate unităților, cu ofițeri de comandă, sprijin și logistică.

Anul trecut a lansat o inițiativă de a crea una dar problemele sale de forță militară trimisă în Ucraina sugerează că a făcut puține progrese.

„Mobilizarea are nevoie de unități militare specifice care au ca scop desfășurarea în timpul mobilizării și nu există astfel de unități în Rusia sau aproape deloc”, a spus Pavel Luzin, expert în armata rusă.

De asemenea, nu are facilități de antrenament și se crede că mulți dintre personalul său de instruire au fost desemnați pentru operațiuni de luptă.

„Cea mai bine pregătită parte a rezervei probabil a fost deja consumată în Ucraina, așa că părțile rămase au o pregătire de luptă slabă și probabil nicio experiență de luptă”, a spus Dimitri Minic, expert în apărarea rusă la Institutul Francez de Relații Internaționale.

„Recruții din ultimii cinci ani vor fi mobilizați cu prioritate, dar am observat că în regiunile periferice din Rusia, prevederile măsurii de mobilizare parțială – experiență relevantă de luptă și pregătire militară – nu au fost deloc respectate”.
Andriy Zagorodnyuk, un fost ministru ucrainean al apărării, a declarat că mobilizarea Rusiei este puțin probabil să „schimbe în mod semnificativ” situația de pe teren, deoarece noii recruți ar avea nevoie de multă pregătire pentru a fi eficienți și, pe lângă lipsa forței de muncă, Rusia are probleme cu „doctrină, organizare, conducere și arme”.

Forțele armate ale Ucrainei ar putea încerca să intensifice operațiunile de contraofensivă în această toamnă înainte ca Moscova să își poată consolida liniile defensive.

Dar Kievul ar putea fi nevoit în cele din urmă să-și sporească propria mobilizare pentru a-și menține avantajul de forță, a spus un diplomat european. Guvernul a extins recent interdicția de a părăsi țara pentru bărbații de vârstă militară pentru ucrainenii care studiază în universități din străinătate, a menționat diplomatul.

Scopul Rusiei nu a fost probabil să adune o forță de atac pentru a copleși armata ucraineană, a spus Jack Watling, cercetător senior la Institutul Regal al Serviciilor Unite din Marea Britanie. În schimb, probabil că încearcă să-și stabilizeze pierderile și să prelungească conflictul după anul viitor.

Forțele ruse au obținut câștiguri teritoriale în această vară în estul Ucrainei doar când au fost susținute de bombardamente intense de artilerie. Dar rachetele cu rază lungă de acțiune furnizate de vest au permis forțelor armate ucrainene să lovească pozițiile și liniile de aprovizionare rusești.

Totuși, Ucraina ar trebui să vină cu mai mulți oameni și mai multe echipamente moderne în anul viitor.

„Înseamnă că noile unități de manevră ucrainene trebuie să fie antrenate și echipate pentru a contracara noile formațiuni rusești în primăvară”, a spus Watling, avertizând asupra riscului de mulțumire în vest cu privire la necesitatea de a pregăti armata ucraineană pentru un conflict prelungit.

Alte stiri din Externe

Ultima oră