Amsterdam: justiția sprijină un grup anarhist anti-capitalist care ocupă ilegal proprietatea unui magnat rus

27 Noi 2022
Amsterdam: justiția sprijină un grup anarhist anti-capitalist care ocupă ilegal proprietatea unui magnat rus

Clădirea elegantă cu vedere la emblematicul Vondelpark din Amsterdam iese în evidență în cartier, cu bannere uriașe împotriva războiului: de luna trecută, un grup de persoane a ocupat luxoasa clădire de cinci etaje aparținând lui Arkadi Voloj, cofondatorul sancționat al ”Google rusesc" Yandex, scrie RTBF.

Un tribunal le-a permis săptămâna trecută să rămână acolo, după ce au susținut că casa aflată în renovare este în prezent goală și destinată închirierii sau vânzării, încălcând sancțiunile UE.

Fără sancțiuni, ocupanții ilegali ar fi pierdut cu siguranță”, a declarat pentru AFP unul dintre avocații lor, Heleen over de Linden. Deci este un caz cu totul special”, dar care ar putea crea un precedent în altă parte, adaugă ea.

Cei care ocupa cladirea și-au făcut mesajul foarte clar pentru restul lumii cu trei bannere.

Yandex + FSB = inimă”, scrie pe primul, referindu-se la relația strânsă dintre compania lui Voloj și serviciul de securitate rus. Pe al doilea și al treilea banner, citim: „împotriva războiului”, „și a capitalismului”.

Agentiei de presă AFP i-a fost interzis accesul în clădire joi de către o tânără, care a făcut referire la o declarație publicată miercuri pe site-ul „Federația Anarhistă ”.

„ AM CÂȘTIGAT [sic] ”, spun ocupanții, salutând o victorie  pentru întreaga mișcare de "squatter" și pentru toți cei cărora le place să vadă cum miliardarilor (ruși) li se confiscă proprietățile ”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră