Americanii se declară profund nemulțumiți de situația din SUA: neîncredere în economie, legi și guvern

02 Feb 2023
Americanii se declară profund nemulțumiți de situația din SUA: neîncredere în economie, legi și guvern

Președintele Joe Biden va rosti săptămâna viitoare al doilea discurs despre starea Uniunii într-o țară care are o perspectivă destul de sumbră asupra lucrurilor.

În ultimele două decenii, Gallup a chestionat publicul american cu privire la o selecție de probleme de politică și percepții generale asupra societății în sondajul său anual „Mood of the Nation”. Evaluările medii au atins minime record în timpul pandemiei de Covid-19 și s-au schimbat puțin în raportul din acest an, pentru care răspunsurile au fost colectate în ianuarie, conform CNN.

În 2023, în medie, doar aproximativ o treime (36%) dintre americani au declarat că sunt mulțumiți de un set de probleme de politică care acoperă toate aspectele guvernamentale. Printre problemele cu cele mai slabe cote a fost starea economiei, de care doar un sfert dintre americani s-au declarat mulțumiți. A avut cel mai mare declin de la an la an, scăzând cu 8 puncte procentuale.

Satisfacția față de legile privind armele a scăzut drastic în acest an, la un minim record de 34%. Politicile privind avortul, eforturile de control al criminalității, calitatea educației publice și eforturile de combatere a sărăciei și a persoanelor fără adăpost au rămas, de asemenea, la punctele scăzute sau aproape.

„Această noțiune de stare de spirit proastă în care se află țara – una destul de persistentă de la Covid, din care țara nu a ieșit cu adevărat – este o provocare pentru conducerea noastră politică”, a spus David Chalian, directorul politic al CNN. „Nu cred ca un președinte, singur, poate schimba cu adevărat asta.”

Datele de tendință pe termen lung de la Gallup sugerează că există un curent subteran mai profund care afectează viziunea publicului asupra țării. „Aceste lucruri răsună puțin mai mult. Este vorba despre cât de mult avem încredere în fiecare parte și cine este în putere să se ocupe de aceste probleme”, a spus ea. Dar satisfacția față de aspectele mai largi ale vieții americane a fost în general în scădere de zeci de ani, prin multiple schimbări de administrație și schimbări de partide politice.

„A existat o creștere a polarizării și o scădere a armoniei naționale”, a spus Saad. „Linia noastră de referință a fost o perioadă mai simplă în care oamenii erau mai mulțumiți de țara, înainte să se întâmple o mulțime de evenimente despre care știm că au erodat încrederea în timp.”

Percepțiile asupra calității generale a vieții în SUA au scăzut la un nivel record în 2023, la fel ca și percepțiile despre inegalitatea în ceea ce privește averea. Mai puțin de un sfert dintre adulți declară că sunt mulțumiți de modul în care sunt distribuite veniturile și averea în SUA, potrivit sondajului Gallup.

Exista loc pentru optimism, spun expertii. În ciuda scăderii, aproape două treimi din țară (65%) se declară în continuare mulțumiți de calitatea generală a vieții și mai mult de jumătate (61%) spun că există posibilitatea ca o persoană să iasă la liman muncind din greu.

„Acestea sunt lucruri pe care trebuie să se construiască”, a spus Saad. „În ciuda tuturor, oamenii încă se agață de visul american.”

Atitudinile pesimiste pot fi o provocare pentru partidele politice în funcție, a spus Chalian. „Când se adresează țării la Starea Uniunii săptămâna viitoare, cum face președintele să progreseze în timp ce, de asemenea, dă glas acestei senzații foarte, foarte reale în rândul americanilor că lucrurile nu merg atât de bine pe cât probabil au simțit că au în trecutul?" Dar ele nu sunt întotdeauna deterministe. „Tocmai am trecut prin alegeri în care economia era problema numărul unu și exista tendința de a-i favoriza pe republicani”, a spus Chalian. „Dar au existat și alte probleme, cum ar fi sfințenia și securitatea democrației noastre și avortul, pe care democrații s-au adunat cu adevărat și au depășit așteptările la alegerile de mijloc, în ciuda opiniilor foarte negative asupra economiei.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră