„Americanii s-au săturat să poarte povara imperiului”

02 Oct 2024
„Americanii s-au săturat să poarte povara imperiului”

Oricine va fi ales noul președinte la Casa Albă Statele Unite se vor îndepărta de Europa pentru a investi în Asia-Pacific, spune specialistul în politică internațională François Heisbourg, fost președinte al Institutului Internațional de Studii Strategice din Londra, într-un interviu pentru Le Figaro.

Mulți din Europa speră că o alegere a lui Kamala Harris la Casa Albă pe 5 noiembrie va permite relațiilor transatlantice să revină la cursul normal al lucrurilor, cel pe care l-au avut în timpul președinției lui Biden. Consilier special pentru Fundația pentru Cercetare Strategică, François Heisbourg explică că nu este cazul. Dezangajarea mondială a început la Washington încă din anii lui Barack Obama, iar tendința nu va face decât să se întărească. Fostul președinte al Institutului Internațional de Studii Strategice din Londra a publicat cartea "O lume fără America".

  • LE FIGARO. - Între Donald Trump și Kamala Harris , care este cel mai puțin bun candidat pentru Europa?

FRANCIS HEISBOURG. - Nici un candidat nu este bun pentru Europa, pentru că oricine va câștiga alegerile prezidențiale, va fi mai puțină America în lume. Mișcarea de retragere a Statelor Unite nu este nouă. A fost începuta de Barack Obama și implementata de Donald Trump și Joe Biden. La început, există întotdeauna cuvântul: Barack Obama a fost cel care a stabilit primul semantica, prin anunțarea pivotului asiatic, în toamna lui 2018. Alții înaintea lui subliniaseră deja rolul în creștere al Chinei. Dar, afirmând astfel ceea ce este evident, el a conturat baza noii lumi. Al doilea detonator este linia roșie a armelor chimice, care nu a fost respectată de Statele Unite, în ciuda promisiunii lor. Când președintele Bashar al-Assad a efectuat un atac chimic major în Siria în 2013, aceștia au dat înapoi. Putem adăuga și noua postură de "leading from behind" („conducere din spate”) introdusă de Statele Unite în timpul intervenției militare occidentale în Libia. Despre Afganistan, Donald Trump și Joe Biden au adoptat și aplicat aceeași politică: unul a negociat retragerea din Afganistan, celălalt a realizat-o. Dar putem prevedea că un al doilea mandat pentru Donald Trump va fi, fără îndoială, amplificat în comparație cu primul. În ceea ce o privește pe Kamala Harris, este mai dificil de evaluat. Dar este greu de văzut cum ar putea fi mai militanta decât Administrația Biden.

  • Cum explicați limitele impuse ajutorului pentru Ucraina de către Administrația Biden?

Această administrație s-a descurajat. Joe Biden este cu siguranță un om care a trăit Războiul Rece. Dar și-a pierdut memoria. Totul în comportamentul lui, foarte asemanantor cu cel al lui Obama, arată că lecțiile Războiului Rece s-au pierdut. Cât despre Jack Sullivan, consilierul pentru securitate națională, el este prea tânăr pentru a fi cunoscut acea perioada. Declinul american este subiectiv, este în capul oamenilor. Americanii s-au săturat să poarte povara imperiului. Au decis să-și schimbe prioritatea strategică și să pună Asia-Pacific în centru.

  • Care vor fi consecințele alegerilor americane pentru Europa?

Cu Donald Trump, șocul va fi mare. Cu Kamala Harris, europenii, uşuraţi, vor fi, fără îndoială, tentaţi de revenirea la normalitate şi de "business as usual" („afaceri ca de obicei”). Această poziție este periculoasă, pentru că nu va exista nicio revenire la normalitate. Statele Unite își vor transfera ajutorul militar în Asia-Pacific, iar europenii nu sunt pregătiți pentru asta. Ei nu o văd pe Kamala Harris ca pe un potențial pericol, precum îl văd pe Donald Trump.

  • Ce se va întâmpla cu ajutorul acordat Ucrainei?

Dacă Donald Trump câștigă, trebuie să ne pregătim pentru ce e mai rău. El va încerca să încheie o înțelegere cu Vladimir Putin în detrimentul Ucrainei. Dar există un element de imprevizibilitate în Trump, iar Vladimir Putin ar putea face o eroare în a aprecia modul în care președintele SUA ar reacționa dacă propunerile sale de acord sunt prea dure. Dar aceasta este doar o ipoteză de lucru și nu putem baza o politică pe o lovitură de noroc. Suntem obligați să ne bazăm pe posturile probabile ale lui Donald Trump. Mai mult, a preveni lucrurile să se întâmple este întotdeauna mult mai ușor decât a le provoca: ajutorul acordat Ucrainei s-ar putea opri și dacă senatorii refuză să-l reînnoiască... Cu Kamala Harris, ar exista, fără îndoială, un efect de antrenament asupra Congresului care ar permite, în ciuda rezistenței din partea Senatului, să promoveze un nou pachet de ajutor.

  • Ce consecințe ar putea avea alegerile americane asupra Orientului Mijlociu?

În Orientul Mijlociu, Donald Trump a surprins pe toată lumea cu Acordurile Abraham, care au fost un succes. Dar, practic, această surpriză pozitivă a fost o modalitate, din partea lui, de a organiza plecarea  Statelor Unite din regiune. Atacurile Iranului asupra Arabiei Saudite din 2019 au avut o consecință strategică majoră: saudiții s-au trezit singuri în lume, Donald Trump le-a spus „descurcati-va cu asta”. Toate eforturile lui Biden au făcut parte din această continuitate, de când a încercat să aducă Arabia Saudită în Acordurile Abraham. Această mișcare de apropiere a fost oprită de atacurile din 7 octombrie. Cât despre Kamala Harris, deocamdată, ea caută să evite să piardă, pe această temă, electoratul democrat moderat și alegătorii arabo-musulmani din Michigan.

  • Dacă Donald Trump pierde alegerile, îți este teamă de repetarea atacului asupra Capitoliului din partea susținătorilor săi?

Acest lucru va fi dificil, pentru că asaltul asupra Capitoliului din ianuarie 2021 a fost lansat când Donald Trump era încă președinte. De data aceasta, Joe Biden este cel care va fi atunci. Prin urmare, trumpiștii vor avea dificultăți în a relua istoria. Obiectivul atacului a fost de a preveni certificarea rezultatelor în Congres, care avusese loc în acea zi. Aproape a funcționat. Democrații nu vor fi niciodată de acord să îndure o repetare a ceea ce au suferit în 2020. Problema este că eșecul instituțiilor a fost stabilit acum. Oamenii nu mai au încredere în Curtea Supremă. Dacă rezultatele sunt foarte apropiate și ar putea fi în 25 de state, fiecare dintre cei doi candidați se va simți fără îndoială de parcă ar fi fost jefuit. Ne putem imagina atunci scenariul haosului. Nu va fi neapărat război civil. Nu va fi o nouă 6 ianuarie. Dar ar putea fi refuzul de a accepta rezultatele în amonte. Cu o altă consecință internațională: Statele Unite nu vor manifesta mai mult interes față de restul lumii decât astăzi Franța, care se luptă în criza politică, și Germania, a cărei coaliție este paralizată.

  • Concret, ar putea Donald Trump să părăsească NATO  ?

Îi va fi foarte greu să părăsească NATO. Dar poate decide să-și reducă participarea la deciziile politico-militare la minimum, așa cum a făcut de Gaulle. De asemenea, el poate slăbi Alianța prin discursuri care ar sugera că articolul 5 nu mai valorează nimic. Articolul 5 este puternic doar pentru că toată lumea spune că este puternic. URSS și Rusia nu au încercat niciodată să-l testeze. Această vreme se poate schimba. Kamala Harris va fi mult mai atentă. Dar, în practică, probabil că se va angaja mult mai puțin.

  • Și Europa în toate acestea?

Europa ajunge, cu paralizia și volatilitățile sale, în cel mai rău moment posibil. Germania este blocată, pentru că a pierdut brusc cei trei piloni ai politicii sale externe: Statele Unite, China și Rusia. Franța are cel puțin energie nucleară și este mai puțin expusă amenințării chineze. Dar ea nu mai este la fel de puternică ca înainte. Starea de ezitare în care se află Statele Unite este mortală pentru Ucraina. Noi europenii vom suferi rapid consecințele.

Alte stiri din Externe

Ultima oră