Americanii au retras aproape 100 de miliarde de dolari de la bănci; oficialii spun că sistemul este „sănătos și rezistent”

26 Mar 2023
Americanii au retras aproape 100 de miliarde de dolari de la bănci; oficialii spun că sistemul este „sănătos și rezistent”

Autoritățile de reglementare americane au asigurat din nou publicul că sistemul bancar este în siguranță, în timp ce noi date au arătat că clienții au retras recent aproape 100 de miliarde de dolari, scrie CNBC.

Secretarul Trezoreriei Janet Yellen, președintele Rezervei Federale Jerome Powell și mai mult de o duzină de alți oficiali au convocat vineri o ședință specială închisă a Consiliului de Supraveghere a Stabilității Financiare.

O declarație din sesiune a indicat că un membru al personalului Fed din New York a informat grupul despre „evoluțiile pieței”.

„Consiliul a discutat despre condițiile actuale din sectorul bancar și a remarcat că, deși unele instituții au fost supuse unui stres, sistemul bancar din SUA rămâne solid și rezistent”, se arată în declarație. „Consiliul a discutat, de asemenea, eforturile în curs de desfășurare la agențiile membre pentru a monitoriza evoluțiile financiare.”

Nu au fost furnizate alte detalii despre întâlnire.

Declarația, publicată la scurt timp după ce piața s-a închis vineri, a venit în aceeași perioadă în care noile date ale Fed au arătat că clienții băncilor au retras 98,4 miliarde de dolari din conturi pentru săptămâna încheiată pe 15 martie.

Aceasta ar fi acoperit perioada în care eșecurile bruște ale Silicon Valley Bank și Signature Bank au zguduit industria.

Datele arată că cea mai mare parte a banilor a fost restrasă de la bănci mici. Instituțiile mari au înregistrat o creștere a depozitelor cu 67 de miliarde de dolari, în timp ce băncile mai mici au înregistrat ieșiri de 120 de miliarde de dolari.

Retragerile au redus depozitele totale la puțin peste 17,5 trilioane de dolari și au reprezentat aproximativ 0,6% din total. Depozitele au înregistrat o scădere constantă în ultimul an, scăzând cu 582,4 miliarde de dolari din februarie 2022, potrivit datelor Fed publicate vineri.

Fondurile mutuale de pe piața monetară au înregistrat o creștere a activelor în ultimele două săptămâni, cu 203 de miliarde de dolari, până la 3,27 trilioane de dolari, potrivit datelor Institutului Companiei de Investiții până pe 22 martie.

La începutul acestei săptămâni, Powell a încercat, de asemenea, să asigure publicul că sistemul bancar este în siguranță.

„Ați văzut că avem instrumentele necesare pentru a proteja deponenții atunci când există o amenințare cu un prejudiciu grav la adresa economiei sau a sistemului financiar și suntem pregătiți să folosim aceste instrumente”, a spus Powell miercuri în timpul unei conferințe de presă care a urmat Decizia Fed de a majora ratele dobânzilor de referință cu încă un sfert de punct procentual. „Și cred că deponenții ar trebui să presupună că depozitele lor sunt în siguranță.”

Powell a remarcat că fluxurile de depozite „s-au stabilizat în ultima săptămână” în urma a ceea ce el a numit „acțiuni puternice” din partea Fed pentru a sprijini sistemul.

Alte stiri din Externe

Ultima oră