Ambasadorul Ucrainei în Israel l-a crtiticat pe ministrul de externe israelian pentru ca a vorbit mai întâi cu Lavrov: "este o schimbare în politica israeliană"

03 Ian 2023
Ambasadorul Ucrainei în Israel l-a crtiticat pe ministrul de externe israelian pentru ca a vorbit mai întâi cu Lavrov: "este o schimbare în politica israeliană"

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov l-a sunat marți pe omologul său israelian, Eli Cohen, pentru a-l felicita pentru preluarea mandatului și pentru a discuta „probleme bilaterale și regionale” pe fondul invaziei și bombardamentelor în curs de desfășurare a Ucrainei prin Moscova, scrie Times Of Israel

Potrivit unei relatări israeliene a apelului telefonic, Cohen a vorbit despre comunitatea evreiască din Rusia și despre importanța evreilor vorbitori de limbă rusă din Israel pentru legăturile dintre cele două țări.

Apelul, solicitat de ruși, ar putea deteriora relațiile dintre Cohen și ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba. Deși nu a existat nicio cerere din partea biroului lui Kuleba către Israel, un înalt oficial ucrainean a declarat marți că  Ucraina se aștepta ca ministrul Cohen să-și întârzie sau să anuleze convorbirea cu Lavrov și să vorbească mai întâi cu el.

Oficialul a indicat că, dacă Cohen vorbește mai întâi cu Lavrov, Kuleba ar putea refuza orice apel de la Cohen în viitorul apropiat.

Ambasadorul Ucrainei în Israel, Yevgen Korniychuk, a declarat marți pentru The Times of Israel că apelul ministrului de externe cu omologul său rus a reprezentat o schimbare în politica israeliană.

„Ministrul israelian de externe nu a vorbit cu Lavrov de la începutul războiului”, a spus el, indicând că Kievul este nemulțumit că Cohen și-a menținut conversația telefonică. În calitate de ministru de externe, Yair Lapid nu a vorbit cu Lavrov.

Un oficial israelian a declarat pentru The Times of Israel la scurt timp după apelul telefonic al lui Cohen cu Lavrov că „nu există nicio schimbare în politica Israelului”.

Korniychuk a adăugat că poziția Israelului cu privire la invazia rusă este „neclară”.

„Din păcate, nu am auzit de nicio condamnare a bombardamentelor masive ale civililor noștri din ultimele luni. Israelul diferă de ceilalți parteneri ai noștri prin faptul că rămâne tăcut”, a adăugat el.

Ambasadorul Ucrainei a subliniat că nici ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba, nici președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu au cerut să vorbească cu Cohen.

Marți în jurul prânzului, cu puțin timp înainte ca Lavrov să vorbească cu Cohen, Israelul a cerut să vorbească cu Kuleba, potrivit surselor israeliene. Kiev a negat că a primit o cerere oficială.

Luni, Cohen le-a dezvăluit diplomaților israelieni că se va întâlni cu Lavrov a doua zi. Nu făcuse nicio mențiune despre un apel programat cu Kuleba.

Criticii, inclusiv un proeminent senator republican al SUA, au văzut acest lucru ca un semn că noul guvern de la Ierusalim se mișcă într-o direcție pro-Kremlin în ceea ce privește invazia și războiul Rusiei din februarie 2022.

Apelul cu Lavrov a venit la o zi după ce Cohen a vorbit la telefon cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken, prima lor conversație de la depunerea jurământului noului guvern al Israelului săptămâna trecută.

Potrivit unui diplomat israelian, Blinken i-a cerut luni lui Cohen să-i transmită lui Lavrov anumite mesaje, dar nu a precizat care sunt acestea.

Oficialul diplomatic a respins ferm și ideea că Israelul își schimbă politica față de războiul Rusia-Ucraina.

La începutul invaziei ruse, prim-ministrul de atunci Naftali Bennett i-a telefonat în mod repetat lui Vladimir Putin și liderului ucrainean Volodimir Zelensky, încercând să exploateze relația de lucru a Israelului cu cele două țări pentru a ajuta la negocierea unui acord încetare a focului pentru a pune capăt războiului. El a vizitat chiar Moscova în martie 2022, devenind primul lider străin care l-a întâlnit personal pe Putin de la începutul invaziei pe 24 februarie.

Dar această inițiativă nu a dat roade și dosarul a fost clasat după câteva luni, pentru a se concentra asupra tulburărilor politice interne care au dus în cele din urmă la prăbușirea guvernului lui Bennett.

Guvernul anterior a refuzat cererile ucrainene de arme, dar prim-ministrul în exercițiu Yair Lapid s-a pronunțat în repetate rânduri împotriva invaziei ruse, acuzând Kremlinul de comiterea de crime de război. Comentariile au fost salutate de Occident, dar au alimentat tensiunile cu Moscova, chiar dacă Ierusalimul a încercat să mențină o aparență de neutralitate.

Israelul este sensibil la menținerea capacității armatei sale de a opera liber din cerul controlat de ruși deasupra Siriei, pentru a preveni înrădăcinarea forțelor iraniene la granița de nord a Israelului.

Kiev a spus că are nevoie de ajutorul Israelului cu tehnologia de apărare aeriană pentru a contracara atacurile continue ale Rusiei asupra infrastructurii sale civile.

Surse israeliene au declarat pentru The Times of Israel că noul premier, Benjamin Netanyahu, va fi deschis medierii dacă va fi solicitat de oricare dintre părți.

În timpul ultimului mandat al lui Netanyahu, înainte de începerea războiului, Zelensky i-a cerut să vorbească cu Putin pentru a aranja o discuție, dar Kremlinul s-a arătat puțin interesat de un dialog cu Kiev.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră