Ambasadorul olandez în Rusia a fost convocat după încercări de „recrutare” a unor diplomați ruși

31 Oct 2022
Ambasadorul olandez în Rusia a fost convocat după încercări de „recrutare” a unor diplomați ruși

Ministerul rus de Externe a anunțat luni că l-a chemat pe ambasadorul olandez în Rusia pentru a „protesta ferm” împotriva încercărilor de „recrutare” diplomați ruși în Țările de Jos de către serviciile de informații occidentale, scrie Le Monde

În cadrul acestei convocari, Moscova „a protestat ferm împotriva încercării de a recruta atașatul militar al Ambasadei Rusiei la Haga pe 20 octombrie de către un reprezentant al serviciilor de informații britanice”, potrivit aceleiași surse. „Asemenea acțiuni provocatoare sunt inacceptabile (…) și împiedică funcționarea normală a unităților ruse din străinătate”, se arată în comunicat.

Potrivit diplomației ruse, în Olanda au avut loc în ultimii ani mai multe „provocari” similare din partea serviciilor speciale occidentale împotriva diplomaților ruși. În decembrie 2018, oficialii CIA au încercat să recruteze, „într-un parc” , un diplomat din misiunea rusă la Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW). În decembrie 2019, aceștia au încercat să „incite la cooperare” cu un atașat de la Ambasada Rusiei în Olanda „într-o zonă privată a aeroportului Schiphol” din Amsterdam, se arată în comunicat.

Diplomația rusă acuză Olanda „nu numai că nu a împiedicat aceste acte ilegitime, ci și că participă la ele” . Astfel, „în aprilie, membrii serviciilor speciale olandeze au încercat să recruteze trei diplomați ruși care mai devreme fuseseră declarați personae non grata” . În iulie 2020, la Haga, „a fost descoperit echipament de supraveghere în mașina unui diplomat de la ambasada Rusiei”, asigură comunicatul de presă.

Rusia cere „autorităților olandeze să se abțină de la aceste acte ostile care duc la deteriorarea în continuare a relațiilor bilaterale” și solicită „măsuri cuprinzătoare menite să prevină astfel de incidente în viitor” , adaugă el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră