Alegerile prezidențiale anulate în România: Dincolo de TikTok, campania de dezinformare a fost activă și pe Facebook, scrie FranceInfo

11 Dec 2024
Alegerile prezidențiale anulate în România: Dincolo de TikTok, campania de dezinformare a fost activă și pe Facebook, scrie FranceInfo

Compania finlandeză CheckFirst susține că din august s-a desfășurat o campanie de dezinformare pe Facebook pentru a influența alegerile prezidențiale din România, scrie FranceInfo

 Curtea Constituțională a României a decis, vineri, 6 decembrie, anularea primului tur al alegerilor prezidențiale din România, pentru că suspectează ingerința Rusiei prin intermediul rețelei de socializare TikTok că a lucrat pentru a influența rezultatul votului în favoarea extremei drepte. candidat Câlin Georgescu.

Dar un raport de la CheckFirst, o companie finlandeză specializată în lupta împotriva dezinformarii, arată că dezinformarea în jurul acestor alegeri a fost răspândită și pe rețeaua de socializare Facebook. 

Peste 3.600 de postari cu conținut politic, teorii ale conspirației și informații false

Această dezinformare trece prin 24 de pagini care se prezintă ca mass-media independentă, dar care au distribuit în mod coordonat, din august, 3.640 de conținuturi politice, teorii ale conspirației și informații false pentru a ataca candidatul pro-european și pentru a pleda în favoarea candidaților potriviți. Aceste publicații s-au accelerat și s-au amplificat pe măsură ce se apropia primul tur al alegerilor prezidențiale.

Potrivit CheckFirst, care a consultat biblioteca de publicitate a Meta, grupul care deține Facebook, aceste pagini au cheltuit între 140.000 și 220.000 de euro pentru a oferi publicațiilor lor o audiență, pentru a le sponsoriza, ceea ce le-a permis să ajungă până la 150 de milioane de oameni în Europa.

Autorii raportului nu spun dacă este vorba și de ingerință rusă sau nu. Nu au ajuns pâna la Moscova. Însă reclamele depistate pe Facebook au același ton și același obiectiv ca și campania de ingerințe bănuită de Curtea Constituțională a României pe TikTok.

Candidatul pro-european demonizat, candidatul naționalist laudat

Aceste publicații aveau retorica obișnuită a extremei drepte împotriva oponenților săi. Candidata pro-europeană Elena Lasconi este supranumită „Diavolul” . Este acuzată că a spus că „românii trebuie să moară pentru interesele internaționale” , că a amenințat valorile tradiționale ale familiei pentru că favorizează căsătoriile între persoane de același sex, că vrea să conducă pentru elite și nu pentru oameni. 

Dimpotrivă, candidatul naţionalist Călin Georgescu a fost descris drept un „înger”. Tot acest candidat este suspectat că a beneficiat de campania rusă de interferențe pe TikTok. Campanii de dezinformare care par să fi funcționat, pentru că el a ajuns pe primul loc în primul tur al alegerilor prezidențiale din România, spre surprinderea tuturor.

Publicații potențial ilegale și periculoase

Aceste publicații de pe Facebook, departe de a fi doar exercițiul unei anumite libertăți de exprimare, sunt potențial ilegale. Potrivit CheckFirst, unele ar fi putut fi publicate în perioada de rezervă, în cele 24 de ore premergătoare votului, moment în care nu ar trebui făcute declarații sau publicații politice.

Aceste mesaje încalcă și regulile Meta, cu insulte clare, îndemnuri la ură și dezinformare.

În concluzie, autorii acestui sondaj fac apel la vigilență în fața acestei dezinformari, care nu este suficient de controlată, și care „subminează încetul cu încetul încrederea în instituții” .

Alte stiri din Externe

Ultima oră