Alegeri în Franța: Partidul Rassemblement National este câstigator în primul tur

01 Iul 2024
Alegeri în Franța: Partidul Rassemblement National este câstigator în primul tur

La finalul acestui prim tur al alegerilor legislative, partidul prezidat de Jordan Bardella își confirmă creșterea puternică observată în urmă cu trei săptămâni la alegerile europene, scrie Le Figaro

Sondajele au avut dreptate. În timp ce francezii au fost chemaţi la vot duminică aceasta pentru primul tur al alegerilor legislative anticipate, la trei săptămâni după dizolvarea parlamentului iniţiată de Emmanuel Macron, alegătorii au confirmat tendinţa deja observată la alegerile europene din 9 iunie . „Unirea drepturilor” condusă de Rassemblement National – și întărită de alti aliati de dreapta – este cu mult înainte cu 33,5% din voturi la nivel național, potrivit noilor estimări. Datorită acestei creșteri de aproape șaisprezece puncte față de ultimele alegeri legislative din 2022, „tabăra națională” ar putea strânge între 240 și 270 de locuri în turul doi , programat pentru 7 iulie.

Adunată sub steagul Noului Front Popular în ciuda unor diferențe puternice, stânga  a terminat pe locul doi, cu 28,5% din voturi. Ceea ce i-ar permite săptămâna viitoare să obțină între 180 și 200 de deputați.

Topirea majorității macroniste

Partidul Macronist „Împreună!” închide podiumul și obține 22,1% din buletine de vot. Dacă tabăra prezidențială salvează oarecum fața în această duminică în procente naționale, se așteaptă la un al doilea tur foarte dificil. După ce a plecat în campanie cu 250 de deputați, blocul central ar putea suferi pierderi mari săptămâna viitoare. Prinsă între concurenții săi din stânga și din dreapta, partidul lui Macroon ar mai avea doar între 60 și 90 de locuri.

Dreapta este surpriza acestui prim tur. Estimați la aproximativ 6-7% în ultimele sondaje, Republicanii au câștigat 9,7% din voturi. Dacă partidul fondat de Nicolas Sarkozy își va recăpăta culoarea, grupul său parlamentar ar putea pierde între 30 și 50 de deputați.

Alte stiri din Externe

Ultima oră