Alarmă la Washington „O nouă armă rusească amenință Statele Unite”

15 Feb 2024
Alarmă la Washington „O nouă armă rusească amenință Statele Unite”

- Rusia a reprezentat o „amenințare gravă la adresa securității naționale” pentru Statele Unite. Alarma a fost trasă într-un mod neobișnuit de către președintele Comitetului de Informații al Camerei, republicanul din Ohio Mike Turner , care a anunțat printr-o postare pe X că i-a informat pe membrii Congresului despre amenințări. Potrivit CNN , acestea ar fi legate de o capacitate militară rusă „foarte îngrijorătoare și destabilizatoare” de care guvernul a luat cunoștință „recent”, scrie La Repubblica.

Turner a dezvăluit în esență un briefing la Casa Albă, dar nu a intrat în detalii. Totuși, el a explicat că i-a cerut președintelui american Joe Biden să declasifice toate informațiile referitoare la amenințări, pentru a deschide o discuție publică. Cuvintele sale au șocat jurnaliștii care acopereau Capitol Hill, în timp ce democratul Jim Himes, membru al aceleiași comisii, a cerut calm, explicând că amenințarea nu a fost imediată și că „oamenii nu ar trebui să intre în panică”. Dar când un reporter i-a subliniat că panica a fost declanșată de comunicarea lui Turner, Himes a răspuns: „Mike are dreptate să sublinieze problema, dar este o problemă atât de sensibilă încât nu ar fi corect să deschidem o dezbatere publică acum. să nu crezi că marțienii au aterizat”.

Consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, a mărturisit că a fost „surprins” de anunțul făcut de Turner, tocmai în momentul în care Casa Albă organiza un briefing cu liderii Congresului. Risc imediat sau nu, cazul vine după interviul lui Vladimir Putin în care acesta a acuzat CIA că a aruncat în aer gazoductul Nord Stream, divizarea în Congres din cauza ajutorului acordat Kievului și cuvintele lui Donald Trump că ar „încuraja” Moscova să atace țările membre NATO care nu sunt reglementate cu angajamente de cheltuieli militare.

În marginea summitului miniștrilor apărării NATO de la Bruxelles, secretarul general Jens Stoltenberg a reamintit modul în care aliații contribuie din ce în ce mai mult la apărarea atlantică. „De când angajamentul de investiții a fost luat în 2014 – a explicat el – aliații europeni și Canada au adăugat peste 600 de miliarde de dolari pentru apărare. În 2024, a subliniat el, cheltuielile totale ale aliaților europeni vor fi de 380 de miliarde și 18 țări membre vor fi atingerea țintei de 2% din PIB alocat cheltuielilor militare". Stoltenberg a ținut să îi răspundă din nou lui Trump, spunând că „nu ar trebui să subminăm credibilitatea descurajării NATO". Motivul, a subliniat el, nu este acela de a „provoca un conflict. dar pentru a preveni un conflict”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră