Sa ne intoarcem la Troia:grecii pleaca iar pe tarm ramane un cal de lemn. Si asta dupa ce toate capeteniile armatei se jurasera ca nu pleaca pana cand mandra cetate a Troiei nu ajunge in ruine.Ce a urmat , se stie. Dar asta e o legenda. Poate ca lucrurile nu s-au intamplat asa. Dar spiritul povestii ramane.
Asa ca, acceptul guvernului Tsipras de a continua austeritatea in Grecia, austeritate dura respinsa duminica trecuta de peste 60% dintre participantii la referendum, ridica semne de intrebare. Nu ca ar fi o pacaleala din partea lui Tsipras dar trecerea brusca in cealata extrema te face sa crezi ca mai e si altceva. O intelegere in culise.In numai cinci zile cei 60% constata ca votul lor nu valoreaza nimic. Pe termen lung, sentimentul de frustare nu va duce la ceva bun.
La fel de greu de explicat e schimbarea lui Tsipras la nici 48 de ore de la discursul sau din parlamentul European. Nimic din vorbele sale in fata europarlamentarilor nu anunta acest plan inaintat creditorilor.
Atunci, care-i calul troian in aceasta aparenta capitulare totala? In schimbul reformelor Grecia cere 53,5 milioane de miliarde de euro.Acesti bani ar fi folositi pentru plata ratelor scadente ale datoriilor Greciei pana in 2018. Altfel spus, Grecia scapa de grija platirii ratelor pe urmatorii ani. Exact ce solicita cu atata insistenta BCE si UE. Si cei de la Bruxelles vor fi multumiti ca-si iau banii iar contribuabilii ii vor admira pentru fermitate.
Pe de alta parte, FMI sustine ca e nevoie de o finantare si mai mare pentru relansarea economiei. Si aceasta finantare poate veni ,in ultima instanta , numai de la FMI.La urma urmei, SUA are nevoie, strategic vorbind, de Grecia.
Pare a fi o intelegere facuta in culise, mai ales ca planul avansat de Grecia creditorilor a fost realizat de o echipa formata din experti francezi trimisi de Hollande si de cativa specialisti de la FMI care au ajuns la Atena acum trei zile Si cei de la BCE au fost in tema.
In pricipiu, lucrurie se deblocheaza iar UE transmite mesajul ca nu e de joaca cand e vorba de bani si celelate tari cu probleme nu vor putea invoca faptul ca Grecia a fost iertata. Dar, mai e o necunoscuta:cum vor reactiona cei 60% care au spus NU? Si, care o fi calul troian in aceasta poveste? Si al cui o fi ? (G.V)