Ajutorul SUA pentru Ucraina este pe cale să expire, avertizează Casa Albă

19 Dec 2023
Ajutorul SUA pentru Ucraina este pe cale să expire, avertizează Casa Albă

Casa Albă a avertizat luni că Statele Unite au suficiente fonduri pentru un singur pachet suplimentar de ajutor pentru Ucraina în acest an, deoarece Congresul SUA blochează trimiterea unei noi componente de ajutor la Kiev, scrie Le Monde.

„Ne-a mai rămas un singur pachet de ajutor” înainte ca fondurile dedicate Ucrainei „să se epuizeze”, a declarat purtătorul de cuvânt John Kirby, refuzând să precizeze cuantumul acestui plic așteptat în cursul lunii decembrie.

Parlamentul SUA a angajat mai mult de 110 miliarde de dolari de când a început invazia Rusiei în februarie 2022, dar republicanii din Congres blochează un pachet major de ajutor, cerând schimbări majore în politica de migrație a SUA, inclusiv înăsprirea acesteia la granița cu Mexic. Cu câteva zile înainte de pauză parlamentară, parlamentarii au aprobat un buget al apărării pentru 2024, eliberând 300 de milioane de dolari pentru Kiev, o sumă infimă în comparație cu cele 61 de miliarde de dolari solicitate de Casa Albă.

„Când acest ajutor va fi trimis, nu vom mai avea autorizație […]. Și vom avea nevoie de Congres să acționeze fără întârziere”, a spus Kirby. „Este în mod clar în interesul nostru național și ajutorul nostru este esențial pentru ca Ucraina să-și continue lupta pentru libertate”, a adăugat purtătorul de cuvânt american. Președintele Joe Biden „este pregătit să negocieze cu bună-credință și să facă compromis”, a spus domnul Kirby, subliniind că guvernul „negociază cu membrii Congresului privind securitatea frontierei și, desigur, finanțarea pentru Ucraina și Israel”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră